Մեզ համար սովորական մթերքները՝ կարտոֆիլը եւ գլուխ սոխը օգտակար նյութերի եւ վիտամինների իսկական գանձարան են:
Կարտոֆիլի մեջ պարունակվում է մինչեւ 15 տոկոս օսլա, 1-2 տոկոս սպիտակուց, 0,5-1 տոկոս շաքար եւ մոտ 1 տոկոս հանքային աղեր: Դրանից բացի, նրա մեջ հայտնաբերվել են բջջանյութ, ճարպեր, օրգանական թթուներ (առավելապես լիմոնաթթու, խնձորաթթու եւ թրթնջուկաթթու), ասկորբինաթթու եւ ֆոլաթթու: Կարտոֆիլը ոչ միայն ամինաթթուների, աղերի՝ կալցիումի, կալիումի, ֆոսֆորի եւ երկաթի աղբյուր է, այլ նաեւ В1, В2, В6, К, Е, Н եւ U վիտամինների:
200 գրամ թարմ կարտոֆիլի մեջ պարունակվում է ասկորբինաթթվի գրեթե օրական չափաքանակը:
Կարտոֆիլն ունի հակաբորբոքային, վերք ապաքինող, սպազմոլիտիկ եւ միզամուղ հատկություններ եւ դիետիկ սնունդում առաջատար տեղ է զբաղեցնում:
Պակաս օգտակար չէ նաեւ գլուխ սոխը. այն պարունակում է բջջանյութ, կալցիումի եւ ֆոսֆորի աղեր, եթերային յուղեր, ասկորբինաթթու, В1, В2 եւ РР վիտամիններ, ինչպես նաեւ А պրովիտամին:
Սոխի մեջ պարունակվող ֆիտոնցիդները ճնշում են ախտածին մանրէների աճը: 70 գրամ կանաչ սոխն ամբողջությամբ բավարարում է ասկորբինաթթվի օրական պահանջմունքը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր