• Latest news

Սննդի մեջ խոլեստերինը չի բարձրացնում ինսուլտի ռիսկը. հետազոտություն

25 մայիսի, 2019  22:02

Սննդի, այդ թվում, հավի ձվի մեջ խոլեստերինը կապ չունի ինսուլտի ռիսկի բարձրացման հետ: Այս մասին ասվում է Արեւելյան Ֆինլանդիայի համալսարանի գիտնականների հետազոտության մեջ: Նոր հետազոտությունը հրապարակվել է American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում:

Սակայն որոշ գիտնականներ պնդում են, որ սննդակարգում խոլեստերինի ավելցուկը նպաստում է անոթային պաթոլոգիաների, մասնավորապես, ինսուլտի ռիսկի բարձացմանը:

Ֆինլանդացի գիտնականները հետեւել են 1950 տղամարդկանց առողջությանը, որոնք 1984-1989 թթ. դարձել են «Կուոպիոյում սրտի իշեմիկ հիվանդությունների ռիսկի գործոնների հետազոտության» ծրագրի մասնակիցները: 21 տարվա ընթացքում նրանցից 217-ը ինսուլտ է տարել: Հետազոտելով սննդակարգի առանձնահատկությունների եւ ինսուլտի հանգամանքների միջեւ կապը՝ հետազոտողները եզրակացրել են, որ սննդային խոլեստերինը կապ չի ունեցել ինսուլտի ռիսկի հետ:

Այսպիսով, հետազոտության համաձայն, օրական միջինում 520 մգ խոլեստերինի օգտագործումը, ներառյալ՝ ձվի ամենօրյա կիրառումը, կապ չունի ինսուլտի հետ:

Միեւնույն ժամանակ, գիտնականները նշում են, որ հետազոտվողները չեն ունեցել սրտանոթային հիվանդություններ: Այդ իսկ պատճառով հետազոտությունն անհրաժեշտ է անցկացնել սրանոթային հիվանդություն ունեցողների շրջանում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է