• Latest news

Կարելի՞ է արդյոք ալկոհոլային խմիչքներ խմել՝ առանց առողջությանը վնաս հասցնելու

7 մայիսի, 2021  23:08

Դատարկ ստամոքսին ալկոհոլային խմիչքների օգտագործումը կարող է առողջության համար որոշակի վտանգ ներկայացնել, սակայն քիչ քանակությամբ գինին կամ շամպայնը պանրով կամ ձկով որպես ապերիտիվ կարող է խթան հանդիսանալ ֆերմենտային համակարգի համար եւ ախորժակ բացել: Նման կարծիք է հայտնեց Մոսկվայի գլխավոր նարկոլոգ Եվգենի Բրյունը:

Ըստ «ՌԻԱ Նովոստի»-ի՝ չնայած ալկոհոլի անվտանգ չափաբաժին գոյություն չունի՝ տոն օրերին կարելի է մի փոքր գինի կամ շամպայն թույլ տալ: Եվգենի Բրյունի խոսքով՝ ուտելու ընթացքում կամ դրանից հետո պետք է ալկոհոլ օգտագործել, ինչպես դա անում են ֆրանսիացիներն ու գերմանացիները, իսկ դատարկ ստամոքսին ալկոհոլ խմելը շատ վտանգավոր է, քանի որ կարող է այսպես կոչված ալկոհոլային հարվածի հասցնել: Ուտելուց հետո սպառված ալկոհոլի ընդհանուր քանակը պետք է հնարավորինս քիչ լինի, իսկ օգտագործման միջեւ ընդմիջումները՝ հնարավորինս մեծ:

Մասնագետի խոսքով՝ կան ժամեր, երբ ալկոհոլը կարելի է համեմատաբար անվտանգ համարել. ավելի լավ է այն խմել ընթրիքի ժամանակ՝ քնելուց առաջ:

Ալկոհոլային թունավորման դեպքում կարող են օգնել դեղամիջոցները, որոնք մեծացնում են ալկոհոլային նյութափոխանակությունը, օրինակ՝ ասկորբինային թթուն եւ կիտրոնաթթուն: Ստամոքսախոցի դեպքում նման բուժումը հակացուցված է, սակայն այդպիսի հիվանդները չպետք է ալկոհոլ օգտագործեն: Ալկոհոլային խմիչքները նպաստում են ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռմանը, էրոզիային եւ միկրոտրավմայի առաջացմանը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է