• Latest news

Որ մթերքներն են մեծացնում հաստ աղիքի քաղցկեղի հավանականությունը

17 մայիսի, 2021  11:08

Հաստ աղիքի քաղցկեղը չափազանց վտանգավոր եւ շատ տարածված հիվանդություն է: Շատ հաճախ դրա զարգացման ռիսկը կապված է մարդու կենսակերպի հետ:

Մեթաանալիզի համաձայն՝ որոշակի դեղամիջոցներ եւ սննդամթերքներ իջեցնում են այս տեսակի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, ասվում է Gut ամսագրի հրապարակման մեջ:

Բայց կան նաեւ գործոններ, որոնք մեծացնում են այս ռիսկը:

Այսպես, բազմաթիվ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ կարմիր եւ վերամշակված մսի կանոնավոր օգտագործման դեպքում հաստ աղիքի քաղցկեղի հավանականությունն աճում է 12-21%-ով: Ավելին, այդ ռիսկը մեծանում է օգտագործվող մսի քանակի հետ միասին: Սա վերաբերում է այնպիսի մթերքների, ինչպիսիք են երշիկը, նրբերշիկը, բեկոնը եւ այլն:

Ռիսկի մեկ այլ գործոն են սպիրտային խմիչքները: Ալկոհոլը քաղցկեղի ռիսկի հետ կապված է նույնիսկ ուսումնասիրված ամենացածր դոզաների դեպքում, որոնք համարվում են համեմատաբար անվտանգ (օրական 1-2 չափաբաժին):

Աղիների առողջության վրա ծայրաստիճան բացասաբար կարող է ազդել նաեւ սննդկարգում բջջանյութի պակասը, ինչպես պնդում են շատ մասնագետներ:

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է