• Latest news

Կորոնավիրոսով հիվանդանալուց հետո ուտելիքի ի՞նչ սահմանափակումների պետք է հետեւել

8 հուլիսի, 2022  12:31

COVID-19-ը հաղթահարածները դեռ երկար ժամանակ՝ մոտ կես տարի, կարող են առողջական խնդիրներ ունենալ։ Այդ շրջանի համար պացիենտներին նշանակում են հատուկ սննդակարգ, URA.RU-ի հետ զրույցում ասել է «Ռեւիտալ» դիետոլոգիայի կլինիկայի բաժնի վարիչ, գործող բժիշկ-սննդաբան, սննդի մասին գրքերի հեղինակ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Մարինա Կոպիտկոն։

«COVID-19-ից հետո բարդությունները կարող են տեւել երեքից վեց ամիս։ Ինչ-որ մեկի մոտ հիվանդությունը կարող էր ընթանալ ծանր ձեւով, կարող էին բարդություններ առաջանալ՝ թե՛ սրտամկանի, թե՛ ուղեղի ակտիվության, թե՛ հիշողության, թե՛ աղիների հետ կապված եւ այլն։ Եվ այդ դեպքում ընտրվում է սննդակարգ հետքովիդային վիճակները շտկելու համար։ Նրանք, ովքեր հիվանդությունը համեմատաբար թեթեւ են տարել, որեւէ ճշտման կարիք չունեն»,- ասել է Մարինա Կոպիտկոն։

Սննդաբանը նշել է, որ COVID-19-ից հետո բարդությունների շրջանում սննդաբաժնից պետք է հանել տապակած, ապխտած եւ աղի ամեն բան։

Ամեն ինչ ստանդարտ է. տապակածը, ապխտածը, աղին, կծուն բացառվում են։ Խորհուրդ է տրվում ավելի ճիշտ, հավասարակշռված սնունդ, որը ներառում է մթերքների հիմնական խմբերը՝ առանց ծայրահեղությունների։ Եթե կան բժշկական ցուցումներ, հանվում են ինչ-որ կոնկրետ մթերքներ, օրինակ՝ կաթնամթերքները։ Եվ բժիշկները խորհուրդ են տալիս վերահսկել շաքարի օգտագործումը, սահմանափակել ալկոհոլը, ամեն տեսակ գազավորված ըմպելիքները եւ այլն»,- ավելացրել է Կոպիտկոն։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է