• Latest news

Ինչո՞վ է իրականում օգտակար նեխուրը

16 հուլիսի, 2022  19:32

Շատ մարդիկ նեխուր են ուտում, երբ փորձում են նիհարել։ Իրականում, դրա օգուտներն ավելի էական են, քանի որ այս բուսամթերքը բազմաթիվ արժեքավոր սննդանյութերի՝ հանքանյութերի, թթուների, հակաօքսիդանտների աղբյուր է, գրում է «МедикФорум»-ը։

«Նեխուրը կալցիումի, մագնեզիումի, երկաթի, կալիումի, ցինկի աղբյուր է։ Նաեւ բույսը հարուստ է սելինինով, լիմոնենով, օքսալաթթվով, ֆլավոնոիդներով, ֆուրանոկումարիններով»,- ասում է սպորտային բժիշկ Ալեքսանդրա Պուրիգան։

Մասնագետի կարծիքով՝ սննդի մեջ նեխուրի օգտագործումը օգնում է կմախքը լավ վիճակում պահել։ Նրա սերմերի մեկ ճաշի գդալը կարող է ապահովել ոսկորներն ամրացնող կալցիումի օրական նորմայի մինչեւ 12 տոկոսը: Արմատապտուղը՝ մինչեւ 10 տոկոսը: Բացի այդ, նեխուրը պարունակում է նաեւ վիտամին K, որն օգնում է օրգանիզմին ավելի լավ յուրացնել կալցիումը։

Մասնագետը նշել է նաեւ բանջարեղենի այլ առավելություններ.

«Սննդակարգում նեխուրի առկայությունը կարող է կանխել սրտային հիվանդությունները եւ նվազեցնել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը»,- բացատրել է Պուրիգան:

Միեւնույն ժամանակ բժիշկը ուշադրություն է հրավիրել այն փաստի վրա, որ շատերի համար նեխուրը կարող է ուժեղ ալերգեն լինել, հատկապես մեծ չափաբաժիններով ուտելու դեպքում: Բացի այդ, այն պարունակում է շատ նատրիում, ուստի հիպերտոնիկները պետք է ավելի զգույշ լինեն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է