• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են եւ ինչ չափաբաժիններով պաշտպանում օրգանիզմը քաղցկեղից

7 սեպտեմբերի, 2022  11:34

Քաղցկեղն առաջանում է, երբ բջիջները մուտացիայի են ենթարկվում այն ​​բջիջներից, որոնք օգնում են օրգանիզմին նորմալ գործել եւ բջիջների վերածվել, որոնք գրոհում են այն։

Քաղցկեղը կարող է խոցել ցանկացած մարդու ցանկացած բջիջ: Քաղցկեղի չորս ամենատարածված տեսակներն են՝ կրծքագեղձի, հաստ աղիքի, թոքերի եւ շագանակագեղձի քաղցկեղը:

«Հետազոտությունը սահմանել է հինգ մթերք, որոնք կարող են նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը՝ կապված մի կոնկրետ քիմիական խմբի՝ ֆլավոնոիդների առկայության հետ: Ֆլավոնոիդները պոլիֆոնիկ երկրորդային մետաբոլիտի տեսակ են, որը հանդիպում է բույսերում: Այսինքն՝ դրանք սովորական մրգերի ու բանջարեղենի մեջ պարունակվող միացությունների խումբ են»,- «ՄեդիկՖորում» պորտալին պատմել է ուռուցքաբան Անդրեյ Վորոբյովը։

Ֆլավոնոիդները, ինչպես բնական այլ միացություններ, կարող են մի շարք առավելություններ ունենալ՝ կախված նրանից, թե որ ֆլավոնոիդները որ սննդամթերքում եւ որ համակցության մեջ են պարունակվում: Դրանցից ոմանք կարող են հակաբորբոքային հատկություն ունենալ կամ նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը:

Ո՞ր հինգ մթերքների մասին է խոսքը.

Ուռուցքաբանը առանձնացրել է ֆլավոնոիդների առանձնապես բարձր պարունակությամբ հինգ մթերք եւ այն չափաբաժինները, որոնցով դրանք պետք է օգտագործել.

• Մի բաժակ կանաչ թեյ

• Մեկ խնձոր

• Մեկ նարինջ

• 100 գ հապալաս

• 100 գ բրոկկոլի։

 
 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է