• Latest news

Գիտնականները պարզել են, թե ինչու հղի կանայք իրականում պետք է խուսափեն ֆաստֆուդից և վերամշակված մթերքներից

12 փետրվարի, 2024  20:09

Եթե դուք հղի եք, գուցե արժի երկու անգամ մտածել նախքան համբուրգեր կամ խանութի թխվածք ուտելը, ասվում է Environmental International ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ֆտալատները՝ պլաստմասսաների հետ կապված քիմիական նյութերի դասը, կարող են ներթափանցել սննդի մեջ փաթեթավորումից և նույնիսկ սննդարդյունաբերության աշխատողների կրած պլաստիկ ձեռնոցներից: Հղիության ընթացքում նման սնունդն ուտելուց հետո քիմիական նյութերը կարող են ներթափանցել արյան մեջ, ապա ընկերքի միջով մտնել   պտղի արյան շրջանառության մեջ։

Գիտնականները նշել են, որ քիմիական նյութը կարող է թթվեցման սթրես և պտղի ներսում մի շարք բորբոքային պրոցեսներ առաջացնել։ Նախորդ գրականությունը ցույց է տվել, որ հղիության ընթացքում ֆտալատների ազդեցությունը կարող է մեծացնել ծնվող երեխայի ցածր քաշի, վաղաժամ ծննդաբերության և մանկական  այնպիսի խանգարումների ռիսկը, ինչպիսիք են աուտիզմը և ADHD-ն (Ուշադրության դեֆիցիտի և հիպերակտիվության համախտանիշ):

Հեղինակները գրում են, որ սա հղիների առաջին հետազոտությունն է, որը ցույց է տվել, որ  գերվերամշակված մթերքներով հարուստ սննդակարգը կապված է ֆտալատների ազդեցության մեծացման հետ:

Հետազոտողները պարզել են, որ վերամշակված մթերքները կազմում են հետազոտության մասնակիցների սննդակարգի 10%-ից 60%-ը կամ միջինը 38,6%-ը։ Սննդակարգում վերամշակված մթերքների համամասնության 10%-ով աճը կապված է դի(2-էթիլհեքսիլ) ֆտալատի 13%-ով ավելացման հետ, որն ամենատարածված և վնասակար ֆտալատներից մեկն է: Ֆտալատների քանակությունը որոշվել է հետազոտությանը մասնակցող կանանցից վերցված մեզի նմուշների միջոցով:

Վերամշակված մթերքները, ըստ հետազոտողների, հիմնականում ստացվում են սննդամթերքից հանված նյութերից, ինչպիսիք են յուղերը, շաքարը և օսլան, բայց այնքան են փոխվում վերամշակման և քիմիական նյութերի ու կոնսերվանտների ավելացման արդյունքում՝ արտաքին տեսքը կամ պահպանման ժամկետը բարելավելու համար, որ  դժվար է համեմատել  դրանց սկզբնական տեսքի հետ, նշել են հետազոտողները: Դրանց են վերաբերում, օրինակ, փաթեթավորված տորթերի խառնուրդները կամ փաթեթավորված կարտոֆիլ ֆրին, համբուրգերի բլիթները և ոչ ալկոհոլային ըմպելիքները:

Երբ խոսքը վերաբերում է ֆաստֆուդին, ապա  ազդեցության հիմնական աղբյուրներ կարող են լինել աշխատակիցների կրած ձեռնոցները, ինչպես նաև պահեստավորման, պատրաստման և սպասարկման սարքավորումները կամ գործիքները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է