Եթե դուք հղի եք, գուցե արժի երկու անգամ մտածել նախքան համբուրգեր կամ խանութի թխվածք ուտելը, ասվում է Environmental International ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:
Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ֆտալատները՝ պլաստմասսաների հետ կապված քիմիական նյութերի դասը, կարող են ներթափանցել սննդի մեջ փաթեթավորումից և նույնիսկ սննդարդյունաբերության աշխատողների կրած պլաստիկ ձեռնոցներից: Հղիության ընթացքում նման սնունդն ուտելուց հետո քիմիական նյութերը կարող են ներթափանցել արյան մեջ, ապա ընկերքի միջով մտնել պտղի արյան շրջանառության մեջ։
Գիտնականները նշել են, որ քիմիական նյութը կարող է թթվեցման սթրես և պտղի ներսում մի շարք բորբոքային պրոցեսներ առաջացնել։ Նախորդ գրականությունը ցույց է տվել, որ հղիության ընթացքում ֆտալատների ազդեցությունը կարող է մեծացնել ծնվող երեխայի ցածր քաշի, վաղաժամ ծննդաբերության և մանկական այնպիսի խանգարումների ռիսկը, ինչպիսիք են աուտիզմը և ADHD-ն (Ուշադրության դեֆիցիտի և հիպերակտիվության համախտանիշ):
Հեղինակները գրում են, որ սա հղիների առաջին հետազոտությունն է, որը ցույց է տվել, որ գերվերամշակված մթերքներով հարուստ սննդակարգը կապված է ֆտալատների ազդեցության մեծացման հետ:
Հետազոտողները պարզել են, որ վերամշակված մթերքները կազմում են հետազոտության մասնակիցների սննդակարգի 10%-ից 60%-ը կամ միջինը 38,6%-ը։ Սննդակարգում վերամշակված մթերքների համամասնության 10%-ով աճը կապված է դի(2-էթիլհեքսիլ) ֆտալատի 13%-ով ավելացման հետ, որն ամենատարածված և վնասակար ֆտալատներից մեկն է: Ֆտալատների քանակությունը որոշվել է հետազոտությանը մասնակցող կանանցից վերցված մեզի նմուշների միջոցով:
Վերամշակված մթերքները, ըստ հետազոտողների, հիմնականում ստացվում են սննդամթերքից հանված նյութերից, ինչպիսիք են յուղերը, շաքարը և օսլան, բայց այնքան են փոխվում վերամշակման և քիմիական նյութերի ու կոնսերվանտների ավելացման արդյունքում՝ արտաքին տեսքը կամ պահպանման ժամկետը բարելավելու համար, որ դժվար է համեմատել դրանց սկզբնական տեսքի հետ, նշել են հետազոտողները: Դրանց են վերաբերում, օրինակ, փաթեթավորված տորթերի խառնուրդները կամ փաթեթավորված կարտոֆիլ ֆրին, համբուրգերի բլիթները և ոչ ալկոհոլային ըմպելիքները:
Երբ խոսքը վերաբերում է ֆաստֆուդին, ապա ազդեցության հիմնական աղբյուրներ կարող են լինել աշխատակիցների կրած ձեռնոցները, ինչպես նաև պահեստավորման, պատրաստման և սպասարկման սարքավորումները կամ գործիքները:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր