• Latest news

Ավելորդ քաշը կախված չէ օգտագործվող կալորիաների քանակից

27 հունիսի, 2015  20:18

Մարդիկ գիրանում են ոչ թե կալորիաների, այլ անկանոն սնվելու եւ վերամշակված սնունդ օգտագործելու պատճառով, նշում են Կալիֆորնիայի համալսարանի գիտնականները:

Նրանց հետազոտության համաձայն՝  կալորիաների քանակով չտարբերվող, սակայն տարբեր բիոքիմիական կառուցվածքով մթերքներ օգտագործելիս ազդեցությունը օրգանիզմը վրա եւս կարող է տարբեր լինել: Օրինակ, սպիտակուցային սնունդը ստիպում է օրգանիզմին դրա յուրացման համար 10-20 անգամ ավելի էներգիա ծախսել: Այսպիսով, գիտնականներն ընդգծում են, որ սպիտակուցային մթերքները չեն նպաստում գիրանալուն՝ անկախ կալորիաների քանակից:

Նույն էֆեկտն ունեն նաեւ այն մթերքները, որոնք բարդ ածխաջրեր են պարունակում: Բացի այդ՝ սպիտակուցներն ու բարդ ածխաջրերը, որոնք հիմնականում մթերքներում պարունակվում են վիտամինների ու միներալների հետ մեկտեղ, եւս խոսում են այն մասին, որը այս սնունդն ավելի նախընտրելի է:

Մյուս կողմից՝ քաղցր ու ճարպերով հարուստ մթերքները նաեւ այսպես կոչված «վտանգավոր» կալորիաներ են պարունակում, որոնք նույնիսկ աննշան քանակությամբ նպաստում են ավելորդ քաշի ի հայտ գալուն՝ դրանց՝ օրգանիզմի կողմից յուրացման գործընթացի առանձնահատկությունների պատճառով:

Այս առումով, այսպիսով, առավել ռիսկային է վերամշակված փափուկ սնունդը՝ երշիկը, թխվածքեղենը եւ այլն:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել