• Latest news

Արդյո՞ք չափազանց վերամշակված բոլոր մթերքներն են վնասակար առողջությանը

9 մայիսի, 2024  23:33

Վերջին տարիներին աճում է անհանգստությունը՝ կապված այսպես կոչված ծայրահեղ վերամշակված սննդի հետ կապված առողջության ռիսկերի հետ:

Սակայն այս շաբաթ հրապարակված նոր տվյալները ցույց են տվել, որ ոչ բոլոր ծայրահեղ վերամշակված մթերքներն են վնասակար առողջության համար: Սա վերաբերում է, օրինակ, զանգվածային արտադրության ամբողջահատիկ ցորենի հացին:

Վերջերս The Conversation-ում հրապարակված նոր հոդվածում օգտագործվել են 30 տարի տևողությամբ ԱՄՆ-ի երկու խոշոր հետազոտությունների տվյալները՝ գնահատելու բարձր վերամշակված մթերքների սպառման և երկարաժամկետ առողջության միջև կապը: Ուսումնասիրությունը փորձեց առանձնացնել արտադրական գործընթացի ազդեցությունն արտադրանքի սննդանյութերի պարունակությունից:

Հետազոտությունը պարզել է վաղաժամ մահվան ռիսկի փոքր աճ՝ բարձր վերամշակված մթերքների ավելի մեծ սպառման դեպքում:

Բայց հարկ է նշել, որ հեղինակները դիտարկել են նաև սննդակարգի որակը: Նրանք պարզել են, որ այն մարդկանց շրջանում, ովքեր սնվում են բարձրորակ սննդակարգով (առավել մրգեր, բանջարեղեն, ամբողջական ձավարեղեն և առողջ ճարպեր և քիչ շաքար պարունակող ըմպելիքներ, աղ, կարմիր և վերամշակված միս), չկա հստակ կապ ուլտրավերամշակված սննդի և վաղաժամ մահվան վտանգի միջև։

Սա ցույց է տալիս, որ սննդակարգի ընդհանուր որակն ավելի ուժեղ ազդեցություն ունի երկարաժամկետ առողջության վրա, քան բարձր վերամշակված մթերքների օգտագործումը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել