• Latest news

Ցիտրուսային մրգերը պաշտպանում են ճարպակալման բարդացումներից

22 օգոստոսի, 2016  11:44

Նարինջը ու մյուս ցիտրուսային մրգերը կանխում են ճարպակալման բարդացումների զարգացումը, պարզել են Սան Պաուլուի համալսարանի գիտնականները, որոնք իրենց աշխատության արդյունքները ներկայացրել են Ամերիկյան քիմիական միության ամենամյա գիտաժողովի ժամանակ:

Հետազոտողները փորձ են կատարել 50 մկների վրա, որոնց մի մասը գործածում էին ֆլավոնոիդներով հարուստ սնունդ՝ այդ թվում նարինջ, լայմ ու կիտրոն: Մասնավորապես կենսաբաններին հետաքրքրում էր այնպիսի միացությունների գործողությունը, ինչպիսիք են գեսպերիդինը, էրիոցիտրինը ու էրիոդիկտիոլը: Կենդանիներին մի քանի խմբերի են բաժանել: Առաջին խմբում կրծողները ստանդարտ սննդակարգով էին սնվում, երկրորդում՝ ճարպերի մեծ քանակությամբ սնունդ էին ստանում, իսկ մնացած խմբերում՝ ճարպերով ու երեք ֆլավոնոիդներից մեկով հարուստ սնունդ:

Հասարակ ճարպոտ սնունդը նպաստում էր արյան մեջ տիոբարբիտուրային թթվի՝ բջջային վնասվածքի ցուցիչի խտության աճին: Սակայն գեսպերիդինը, էրիոցիտրինը ու էրիոդիկտիոլը այդ թթվի մակարդակը նվազեցնում էին համապատասխանաբար 50, 57 ու 64 տոկոսով: Կրծողների մոտ, որոնք էրիոցիտրին ու էրիոդիկտիոլ էին ստանում, նաեւ նվազում էր կուտակված ճարպի քանակը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է