• Latest news

Ինչպես ծամել՝ ստամոքսի փքվածությունից ձերբազատվելու եւ նիհարելու համար

29 մայիսի, 2022  17:26

Փքված ստամոքսը ժամանակակից մարդկության խարանն է: Շատ սթրես, շատ ուտելիք: Բոլորը ուտելիքին են ձեռքը մեկնում՝ դրական զգացողություններ ստաալու համար: Ամենից հաճախ փքված ստամոքս ունենում են այն մարդիկ, որոնք արագ են ուտում եւ հագեցվածության մասին ազդակ են ստանում ուտելիքից մեծացող ստամոքսից:

Սովորական մարդու մոտ դատարկ ստամոքսի ծավալը կազմում է 500 մլ, սնունդի ընդունումից հետո՝ 1 լիտր, իսկ ծայրահեղ ճարպակալում ունեցող մարդկանց մոտ այն գերազանցում է 4 լիտրը: Այս մասին իսկ տելեգրամյան ալիքում գրել է հանրահայտ ռուս էնդոկրինոլոգ Զուհրա Պավլովան:

«Խորհուրդ եմ տալիս կտրուկ նվազեցնել արագությունը, որի ընթացքում սնունդ եք ընդունում: Այդ դեպքում օրգանիզմում կաշխատեն քաղցի հագեցման կենսաքիմիական ազդակները»,- ասել է մասնագետը:

Պավլովայի խոսքով՝ արագությունը նվազեցնելու համար պարզապես պետք է սկսել դանդաղ ծամել:

Բացի այդ, եթե սնունդ ընդունելիս մանրակրկիտ ծամում ենք եւ շուտ ենք հագենում, ապա ավելի քիչ կալորիա ենք ստանում, եւ նիհարելու մեծ հավանականություն կա:  
 

Մասնագետը խորհուրդ է տալիս ուտելիքը ծամել երկար եւ դանդաղ, ինչպես նաեւ ջուրն ըմպել դանդաղ: Թեեւ ջուրը ստամոքսում երկար չի մնում, ինչ-որ պահի այն կարող է անհարկի ճնշում գործադրել պատերին:
 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է