• Latest news

Սնունդն ազդում է մարդու տրամադրության վրա

13 դեկտեմբերի, 2017  10:52

Սնունդը տարբեր կերպ է ազդում տարբեր տարիքի մարդկանց հոգեկան վիճակի վրա, պնդում են Բինհեմթոնի համալսարանի ամերիկացի գիտնականները:

Հետազոտության ընթացքում տարբեր երկրների մարդիկ լրացրել են առցանց հարցաթերթիկ, որում նկարագրել են սննդի հետ կապված իրենց սովորությունները, օգտագործվող մթերքները եւ հոգեբանական վիճակները:

Վերլուծելով արդյունքները՝ գիտնականները պարզել են, որ 18-29 տարեկան մարդկանց տրամադրության վրա էապես ազդում է մսի օգտագործումը: Դրա պարբերաբար օգտագործումը հանգեցնում է գլխուղեղում քիմիական նյութերի՝ առաջին հերթին սերոտոնինի եւ դոֆամինի կուտակմանը, ինչը բավականության զգացողություն է առաջացնում եւ բարձրացնում տրամադրությունը:

Երիտասարդները, որոնք միս են կերել շաբաթը երեք անգամից ավելի քիչ եւ չեն մարզվել, ավելի հակված են եղել հեգեկան խանգարումների:

30 եւ ավելի տարիք ունեցող մարդիկ ավելի քիչ են ձեռնպահ մնում հակաօքսդանտներ պարունակող (կարմիր գինի, կանաչ թեյ, լոբի, արտիշոկ) սննդից ու մթերքից: Այդպիսի սնունդը մի կողմից չեզոքացնում է ազատ ռադիկալների գործունեությունը, որոնց քանակը տարիքի հետ ավելի է աճում եւ կարող է հանգեցնել հոգեկան խանգարումների: Մյուս կողմից՝ այդ մթերքները մեծացնում են սթրեսի հավանականությունը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է