• Latest news

Կոկոսի յուղը նվազեցնում է սրտի կաթվածի հավանականությունը. հետազոտություն

16 հունվարի, 2018  20:39

Եթե 4 շաբաթվա ընթացքում ամեն օր մարդը կոկոսի յուղ ընդունի, կարելի է նվազեցնել սրտի հիվանդությունների, այդ թվում կաթվածի հավանականությունը: Այս մասին նշված է Քեմբրիջի համալսարանի նոր հետազոտության մեջ:

Հետազոտությանը մասնակցել է 50-75 տարեկան 94 կամավոր: Հետազոտության սկզբում ոչ մեկի մոտ չեն գրանցվել սրտաբանական հիվանդություններ կամ դիաբետ: Կամավորներին 3 խմբի են բաժանել եւ խնդրել 4 շաբաթ ամեն օր օգտագործել 50 գրամ (մոտ 3 ճաշի գդալ) կոկոսի, ձիթապտղի յուղ կամ ոչ աղի կարագ: Փորձագետները ցանկանում էին ստուգել, թե նշված ճարպերի օգտագործումն ինչպես է ազդում կամավորների մոտ խոլեստերինի մակարդակի վրա:

Պարզվել է՝ կարագ օգտագործած կամավորների մոտ ցածր խտության լիպոպրոտեինների («վնասակար խոլեստերինի») ցուցանիշների միջինը 10 տոկոս աճ է գրանցվել: Ըստ որում՝ կարագը ոչ մի դրական արդյունք չի ունեցել: Ձիթապտղի յուղ օգտագործած խմբում դիտվել է ցածր խտության լիպոպրոտեինների ցուցանիշների աննշան նվազում եւ բարձր խտության լիպոպրոտեինների («օգտակար խոլեստերին») մակարդակի 5-տոկոսանոց աճ: Իսկ ահա այն մարդկանց խմբում, որոնք կոկոսի յուղ են օգտագործել, բարձր խտության լիպոպրոտեինների մակարդակլի զգալի բարձրացում է դիտվել (միջինը 15-տոկոսանոց ցատկ):

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է