• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են վտանգավոր ենթաստամոքսային գեղձի համար

3 օգոստոսի, 2021  09:47

Մեծ քանակությամբ քաղցր կամ բարձր կալորիականությամբ սնունդ ուտելը ոչ միայն հանգեցնում է ճարպային հյուսվածքի ավելորդ կուտակման, այլեւ՝ ենթաստամոքսային գեղձի բջիջների մահվան: Նման կարծիք է հայտնել էնդոկրինոլոգ Զուխրա Պավլովան (Ռուսաստան):

«Ճարպային հյուսվածքում անխուսափելիորեն օքսիդատիվ սթրեսով համակարգային բորբոքում է առաջանում, որի ֆոնին ինսուլինադիմադրողականություն է զարգանում եւ ենթաստամոքսային գեղձի բջիջները (ոչ միայն դրանք), որոնք ինսուլին են արտադրում, մեռնում են»,- բացատրել է Պավլովան, գրում է «Ռոսիյսկայա գազետա»-ն:

Էնդոկրինոլոգը խորհուրդ է տալիս սնունդ ընդունելու միջեւ 3-ժամյա ընդմիջումներ անել, բայց ավելի քան 5 ժամ սովել պետք չէ, քանի որ այդ ընթացքում ճարպային հյուսվածքում ակտիվանում է սննդանյութերի (լիպոպրոտեինային լիպազա) մակարդակը վերահսկող ֆերմենտը, ինչը ճարպային պաշարների կուտակման է հանգեցնում:


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել