• Latest news

Հացի եւ մաստակի մեջ պարունակվող սննդային հավելումն օրգանիզմն ինֆեկցիաների նկատմամբ խոցելի է դարձնում

21 փետրվարի, 2017  17:15

Е171 (տիտանի երկօքսիդ) սննդային հավելումը, որը պարունակվում է հացի եւ մաստակների մեջ, առողջության համար վտանգավոր է: Դրա կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է ինֆեկցիոն հիվանդությունների վտանգը եւ խոչընդոտում որոշ սննդարար նյութերի յուրացմանը: Այս մասին զգուշացնում են Binghamton University-ի գիտնականները:

Նրանց կատարած հետազոտությամբ պարզվել է, որ Е171-ը վնասում է աղիների բջիջների կառուցվածքը, որի հետեւանքով վտանգավոր բակտերիաներն ավելի հեշտ են թափանցում մարսողական համակարգ, հետեւաբար՝ օրգանիզմն ինֆեկցիաների նկատմամբ ավելի խոցելի է դառնում, իսկ աղիները սկսում են ավելի վատ յուրացնել սննդարար նյութերը:

Գիտնականները աղիների բջիջների մոդելը տիտանի երկօքսիդի նանոմասնիկների ազդեցությանն են ենթարկել նախ 4 ժամ տեւողությամբ, այնուհետեւ՝ 5 օր: Արդեն թվարկված բացասական հետեւանքները նկատվել են միայն հավելման բազմակի ազդեցության դեպքում: Հետազոտողների խոսքով՝ Е171-ը ազդել է աղիների բջիջների microvilli-ների վրա: Դա դժվարացրել է ցինկի, երկաթի, ճարպաթթուների յուրացման գործընթացը, իսկ ընդհանուր առմամբ տուժել է սնունդը քայքայելու ունակությունը:

Տիտանի երկօքսիդն օգտագործվում է ներկերի, թղթի եւ պլաստմասի արտադրության մեջ: Այն պարունակվում է նաեւ ատամի մածուկում, շոկոլադում, քաղցրեղենում եւ սննդամթերքներից շատերում: Մասնագետները խորհուրդ են տալիս խուսափել Е171-ի մեծ պարունակությամբ մթերքների հաճախակի օգտագործումից:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է