• Latest news

Ուտելիքի հոտը նպաստում է քաշի ավելացմանը

7 հուլիսի, 2017  16:47

Հնարավոր է գիրանալ նույնիսկ ուտելիքի հոտից, քանի որ այն ախորժակը գրգռում է, որը հաճախ հանգեցնում է չափից շատ ուտելուն եւ ավելորդ քաշ հավաքելուն: Սնունդի հոտը նաեւ ազդում է դրանց մարսման եւ կալորիաների այրման արագության վրա: Ըստ որում` այս պրոցեսները կախված չեն կերածի քանակից: Այս մասին են վկայում Բերքլիի քալիֆորնիական համալսարանի գիտնականների հետազոտության արդյունքները: Համապատասխանաբար` որքան կերակուրը պակաս հաճելի է բուրում, մենք այնքան քիչ ենք ցանկանում այն ուտել եւ ավելի հեշտ ենք վերահսկողության ներքո պահում մարմնի զանգվածը:

Ի դեպ՝ հետազոտության հեղինակներն ընդգծում են, որ այն անցկացվել է միայն մկների վրա եւ իրենց հայտնի չէ` արդյո՞ք ստացած արդյունքները նույնը կլինեն նաեւ մարդկանց պարագայում: Հետազոտության մանրամասներին կարելի է ծանոթանալ Cell Metabolism ամսագրում:

Փորձի ընթացքում մկներին 2 խմբի են բաժանել: Գիտնականներն առաջին խմբի ներկայացուցիչների հոտառական նեյրոնները ոչնչացրել են օգտագործելով գենային թերապիան: Երկրորդ խմբի մեջ են ընդգրկվել հոտառության նորմալ զարգացմամբ առանձնյակները, ինչպես նաեւ հոտերի նկատմամբ գերզգայունությամբ մկները:

Բոլոր կենդանիներին 3 շաբաթ կերակրել են հավասար չափաբաժիններով յուղոտ սնունդով: Արդյունքում` առաջին խմբի ներկայացուցիչները փորձի ընթացքում հավաքել են մարմնի նախնական զանգվածի համեմատ մոտ 10 տոկոս ճարպ: Երկրորդ խմբի կենդանիները գիրացել են 2 եւ ավելի անգամ: Ի վերջո` պարզվել է, որ ամենագերը հոտերի նկատմամբ առավել զգայուն մկներն են:

«Քաշի մեծացումը կալորիաների օգտագործման սոսկ չափը չէ, այն նաեւ կապված է այս կալորիաների ընկալման կերպի հետ»,- ասում է հետազոտության հեղինակ Էնդրյու Դիլինը:

Գիտնականների իրականացրած աշխատանքի արդյունքները ցուց են տալիս հոտառության համակարգի եւ նյութափոխանակությունը կարգավորող ուղեղի հատվածների միջեւ առանցքային կապը: Այսինքն` հոտի բացակայությամբ սնունդից ստացվող կալորիաներն ավելի ակտիվ են այրվում:

Սակայն առկա է նաեւ բացասական էֆեկտ` հոտ չզգացող մկների մոտ չափազանց մեծանում է սթրեսային հորմոն նորադրենալինի մակարդակը: Մարդկանց մոտ նման բարձրացումը կարող է սրտի նոպա առաջացնել, նշում են գիտնականները:

«Կաշխատենք վտանգների նվազեցման ուղղությամբ: Այդուհանդերձ, մեր աշխատանքը իր տեսակի մեջ առաջինն է եւ շատ արդիական: Սնունդի խանգարումներով մարդիկ կերակուրի հանդեպ  մեծ հակման պատճառով հաճախ դժվարությամբ են վերահսկում, թե որքան են օգտագործում: Մենք կարծում ենք, որ հոտառության նեյրոնները կարող են կարեւոր դերակատարում ունենալ սնվելու վերահսկման հարցում եւ մարդկանցից շատերին օգնել ավելորդ քաշի դեմ պայքարում»,- եզրակացրել է բժիշկ Սելին Ռիերան:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է