• Latest news

Ինչո՞ւ են մարդիկ դիետայից հետո մշտապես գիրանում

28 մարտի, 2018  10:58

Դիետաները եւ սնունդի ընդունումը բաց թողնելը ավելի շատ վնաս են հասցնում, քան օգուտ, նախազգուշացնում են Հելսինկիի համալսարանի հետազոտողները: Նրանց խոսքով՝ դիետաները դանդաղեցնում են մետաբոլիզմը, իսկ ապագայում բերում քաշի ավելացման:

Գիտնականների խոսքով՝ սննդակարգի կալորիականության լուրջ սահմանափակումը խախտում է մետաբոլիզմը եւ գերհագեցում առաջացնում: Այս պատճառով քաշը նորմայի մեջ պահելու համար անհրաժեշտ է կանոնավոր սնվել:

Eating Behaviors միջազգային ամսագրում հրապարակված հետազոտությանը մասնակցել են ավելի քան 4900 երիտասարդ տղամարդ ու կին: Կամավորները պատասխանել են քաշի եւ դրա փոփոխության վրա ազդած գործոնների վերաբերյալ հարցերին, երբ եղել են 24 եւ 34 տարեկան: Հետազոտողները հայտնաբերել են, որ մասնակիցների մեծ մասը 10 տարում գիրացել է: Նիհարել է կանանց ընդամենը 7,5 տոկոսը եւ տղամարդկանց՝ 3,8 տոկոսը: Քաշի ամենամյա ավելացումը կազմել է 0,9 կգ-ից ի փոքր քիչ կանանց շրջանում եւ 1 կգ տղամարդկանց շրջանում:

Առանցքային գործոնը, որը մասնակիցներին օգնել է երկար ժամանակ քաշը նորմայի մեջ պահել, ոչ թե դիետան էր, այլ կանոնավոր սնվելը:

Ավելի վաղ կատարված հետազոտություններով եւս պարզվել է, որ սննդակարգի կալորիականության սահմանափակումը իր հետեւից քաշի ավելացում է բերում, քանի որ ոչ առողջ սնունդն ավելի գայթակղող է դառնում: Իսկ սնունդի ընդունումը բաց թողնելը մեծացնում է 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացման հավանականությունը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել