• Latest news

Կետոգենային սննդակարգը ուղեղի համար օգտակար է. հետազոտություն

16 հոկտեմբերի, 2018  16:39

Կետոգենային սննդակարգը մկների մոտ լավացնում է կոգնիտիվ ունակությունները եւ նվազեցնում տարիքային նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը: Այսպիսի եզրահանգում են կատարել University of Kentucky-ի (ԱՄՆ) գիտնականները:

Աղիների միկրոֆլորայի վիճակը կարող է ազդել ուղեղի ֆունկցիաների վրա, հիշեցնում են գիտնականները: Աղիների բակտերիաները կարող են նյութեր արտադրել կամ կլանել, որոնցից կախված է նեյրոնների ակտիվությունը: Օրինակ՝ KLE1738 բակտերիաները գամմա-ամինոճարպաթթուներ են սպառում, որը կարեւորագույն նեյրոմեդիատոր է եւ վերացնում է նյարդային բջիջների գրգռվածությունը:

Scientific Reports ամսագրում հրապարակված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ կետոգենային, այսինքն՝ ճարպերի մեծ պարունակությամբ ցածրածխաջրային սննդակարգը դրական է ազդում ուղեղի արյան շրջանառության եւ հեմատոէնցեֆալային պատնեշի վրա:

Փորձարկաման ժամանակ 12-14 շաբաթական մկների 2 խումբ (յուրաքանչյուր խմբում 9-ական կենդանի) կերակրվել է կետոգենային սննդակարգով կամ սովորական կեր ստացել: 16 շաբաթ հետո ցածրածխաջրային սնունդ ստացող մկների մոտ լավացել է աղիների միկրոֆլորայի հաշվեկշիռը, արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը նվազել է, մեծացել ուղեղ արյան մատակարարումը, ինչպես նաեւ լավացել է նյարդային հյուսվածքների մաքրման պրոցեսը բետա ամիլոիդներից՝ պեպտիդներ, որոնք, ինչպես համարվում է, կարող են Ալցհեյմերի հիվանդություն առաջացնել:

Գիտնականների ենթադրությամբ՝ բացառված չէ, որ նման սննդակարգը կարող է օգտակար լինել նաեւ մարդկանց համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է