• Latest news

Ի՞նչ է սննդային նեոֆոբիան եւ ինչու է այն վտանգավոր

19 հունիսի, 2019  23:49

Սննդային նեոֆոբիան սննդային վարքագծի բավականին հազվագյուտ խանգարում է, որը ենթադրում է նոր անծանոթ սննդամթերքների նկատմամբ վախ եւ  որը հանգեցնում է մի խումբ սննդամթերքներից հրաժարվելուն:

Առողջապահության եւ սոցիալական ապահովման ֆիննական ազգային ինստիտուտի, Հելսինկիի եւ Տարտուի համալսարնների մասնագետները պնդում են, որ սննդային նեոֆոբիան  այնքան էլ անվնաս խանգարում չէ. իրականում դա կարող է մի շարք խնդիրների առաջացմանը հանգեցնել:

Վերոնշյալ գիտնականները հետեւել են 25-74 տարեկան կամավորներին եւ պարզել, որ 78 դեպքերում սննդային նեոֆոբիան փոխանցվում է ժառանգաբար եւ պայմանավորված է գենոտիպով:

Տվյալ շեղումը հիմնականում հանդիպում է երեխաների եւ տարեց մարդկանց մոտ եւ շատ դեպքերում նման է սննդի ընտրողականությանը:

Ցանկացած պարագայում այդ խանգարման դեպքում մարդկանց մոտ նկատվում է բջջաթաղանթի, սպիտակուցի եւ մոնո ոչ հագեցած թթուների պակաս: Այս ամենը, ինչպես հայտնի է, կարող է մի շարք առողջական խնդիրների հանգեցնել:

Սննդային նեոֆոբիայով մարդկանց մոտ, ովքեր մասնակցել են հետազոտությանը, նաեւ արյան մեջ ճարպաթթուների վատ վիճակ եւ բորբոքման մարկերների բարձր մակարդակ է նկատվել:

Այս ամենը սրտանոթային հիվանդությունների կամ 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացման լուրջ գործոն է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է