• Latest news

Ցածր ածխաջրային սննդակարգն արդյունավետ է շաքարախտի դեպքում

28 մայիսի, 2021  21:30

Բրիտանական Սննդի գիտախորհրդատվական հանձնաժողովը կոչ է անում ցածր ածխաջրային սննդակարգի միջոցով պայքարել 2-րդ տիպի շաքարախտի դեմ: GOV.UK կայքում հրապարակված զեկույցի համաձայն, ընդամենը կես տարվա ընթացքում ցածր ածխաջրային սննդակարգը նվազեցնում է արյան մեջ շաքարի ցուցանիշը եւ բարելավում ավելորդ քաշ ու ճարպակալում ունեցող պացիենտների վիճակը։

Հետազոտության համաձայն, ցածր ածխաջրային սննդակարգին հետեւող մարդիկ (օգտագործված ընդհանուր էներգիայի 13-40%-ը բաժին է ընկել ածխաջրերին) առաջին 3 ամիսների ընթացքում ավելի շատ քաշ են կորցրել, քան նրանք, ովքեր սովորական սննդակարգ են ունեցել (օգտագործված ընդհանուր էներգիայի 41-55%-ը բաժին է ընկել ածխաջրերին): Քաշի կորստից բացի, հիմնական խմբի մոտ բարելավվել են գլիկացված հեմոգլոբինի, քաղցած ժամանակ արյան մեջ գլյուկոզայի եւ շիճուկի մեջ տրիացիլգլիցերինի ցուցանիշները:

Հարկ է նշել, որ մասնագետները կասկածում են, թե ցածր ածխաջրային սննդակարգը կօգնի շաքարախտով այն պացիենտներին, ովքեր քաշի խնդիր չունեն: Եթե մեծահասակ մարդու մոտ միաժամանակ ճարպակալում եւ 2-րդ տիպի շաքարախտ է ախտորոշվում, ապա ցածր ածխաջրերով սննդակարգ կարող է նշանակվել 6 ամսով` գլյուկոզայի վերահսկումը բարելավելու եւ տրիացիլգլիցերինի մակարդակը նորմալացնելու համար:

Ցածր ածխաջրային սննդակարգը ներառում է ամբողջական հացահատիկից կամ բջջանյութ պարունակող մթերքներ, մրգեր եւ բանջարեղեն: Իսկ ահա հագեցած ճարպերի օգտագործումը պետք է սահմանափակվի այնպես, ինչպես արագ ածխաջրերինը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է