• Latest news

Հանրաճանաչ մթերքներում ո՞ր E-հավելումներն են առավել վտանգավոր

8 հունիսի, 2021  21:31

Այսօր շատ հայտնի ապրանքատեսակներ պարունակում են պոտենցիալ վտանգավոր E-հավելումներ: Դրանց թվում են՝ մարգարինը, պաշտետները, չոր նախաճաշերը եւ հրուշակեղենը: Սննդաբան Մարգարիտա Մակուխայի (Ռուսաստան) կարծիքով՝ առանց հավելումների մթերքների զամբյուղը կարող է ոչ միայն ավելի օգտագար լինել, այլեւ՝ ավելի էժան:

«ՌԻԱ Նովոստին» հայտնում է, որ E-հավելումները նյութեր են, որոնք օգտագործվում են պահպանման ժամկետը մեծացնելու, օքսիդացումը չեզոքացնելու եւ մթերքի ցանկալի համն ու խտությունը ստանալու համար: Դրանք կարելի է բաժանել երեք խմբի՝ պայմանականորեն անվնաս՝ պատրաստված բույսերի թուրմերից եւ բնական մթերքներից, պայմանականորեն վտանգավոր, որոնց չափազանց շատ օգտագործման դեպքում կարող են վնասել, եւ օրգանիզմի վրա բացասական ազդեցություն ունեցող վտանգավոր հավելումներ:

Վերջիններիս թվում է E230 բիֆենիլը, որն օգտագործվում է մարգարին, պաղպաղակ, հրուշակեղեն պատրաստելիս, E214 էթիլպարաբենն օգտագործվում է մսամթերքների, պաշտետների, պանիրների, չոր նախաճաշերի, կաթնային աղանդերների պատրաստման համար: E103, E105, E111, E121 հավելումների մի մասը Ռուսաստանում արգելված է, ինչպես նշել է սննդաբանը:

Մասնագետների կարծիքով՝ առանց հավելումների մթերքների զամբյուղի արժեքը, որը ներառում է թարմ մրգեր եւ բանջարեղեն, տավարի միս, թռչնամիս, ձուկ, ձավարեղեն, ընկուզեղեն եւ կանաչ թեյ, շաբաթական կկազմի 2959 ռուբլի:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է