• Latest news

Ին՞չ օգտագործել շաքարի փոխարեն

14 հունվարի, 2014  13:59

Կարդալով շաքարը  «նոր թութուն» անվանող վերնագրերը , դուք հավանաբար կմտածեք, որ շաքարը թունավոր է,  բայց իրականում մենք ուղղակի պետք է չափավորենք շաքարի օգտագործումը:

«Ռաֆինացված շաքար սախարոզան կազմված է երկու մոլեկուլից՝ գլյուկոզայից եւ ֆրուկտոզայից, - ասում է դիետոլոգ Լաուրա Թոմասը.- Գլյուկոզան կլանվում եւ օգտագործվում է բոլոր օրգանների կողմից, այն ժամանակ, երբ  ֆրուկտոզան  մետաբոլիզմի է ենթարկվում է լյարդում:  Մեր օրգանիզմը ունակ է յուրացնել ֆրուկտոզայի քիչ քանակություն, ավելցուկը վերածվում է ճարպաթթուների եւ բերում օրգանիզմի համար վնասակար բիոքիմիական ռեակցիաների»:

Daily Mail-ն առաջարկում է  շաքարի բնական փոխարինիչների ցանկ, որոնք ավելի քիչ կալորիաներ են պարունակում եւ այլ կերպ են ազդում մարսողական համակարգի վրա:

Ստեվիա

Ի՞նչ է դա:  Բույս , որը դարեր շարունակ օգտագործել են Հարավային Ամերիկայում: Բույսի տերեւներից ստացվում է հեղուկ կամ փոշիանման նյութ, որն օգտագործվում է նախուտեստների եւ որոշ ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների մեջ:

Օգտակար է թե՞ ոչ: «Ստեվիան  սովորական շաքարից 300  անգամ ավելի քաղցր է եւ գրեթե կալորիա չի պարունակում,- ասում է Թոմասը,-  այն ֆրուկտոզա չի պարունակում եւ  ստանում է իր  քաղցրությունը ստեվիօզիդ եւ ռեբաուդիզոն կոչվող  շաքարի երկու այլ մոլեկուլներից:

Քաղցրությունը շաքարի համեմատ 10/10

Կոկոսի շաքար

Ին՞չ է դա: Կոկոսի արմավենուց ստացվող բյուրեղներ:

 Օգտակար է թե՞ ոչ:  «Կոկոսի շաքարը ավելի երկար է յուրացվում օրգանիզմի կողմից, այդ պատճառո ինսուլինի կտրուկ թռիչք չի առաջացնում,- ասում է Թոմասը,- Արյան մեջ շաքարի մակարդակի տատանումները նորմայի մեջ են, բայց ժամանակի ընթացքում ինսուլինի մակարդակի տատանումները  կարող են ինսուլինային ռեզիստենտության հանգեցնել: Այս սննդամթերքը մեծ քանակությամբ կալորիաներ է պարունակում` 100գր –ում  375  կալորիա, ինչպես նաեւ՝  35%  ֆրուկտոզա»:

 Օգտագործեք որպես շագանակագույն շաքարի փոխարինիչ, հատկապես թխվածքներում:

Արմավի շաքար

Ին՞չ է դա:  Փոշու, մածուկի եւ օշարակի տեսքով ջրազրկված արմավից պատրաստված  մթերք:

Օգտակար է թե՞ ոչ:  «Ունի նույն սննդարար առավելությունները ինչ արմավը՝ բջջանք, վիտամին եւ հանքային աղեր,- ասում է Թոմասը,- բջջանքն օգնում է դանդաղեցնել շաքարի ռեակցիան արյան մեջ: Այն նույնպես հարուստ է կալորիաներով, այնպես որ  հետեւեք քանակին»:

Օգտագործել աղանդերում եւ շիլաներում։

Քացրությունը 7/10

Մեղր

Ինչ՞ է դա:  Մեղրը ստանում են մեղուները ծաղիկների նեկտարից:

Օգտակար է թե՞ ոչ:  Մեղրը պարունակում է վիտամիններ, հանքային աղեր եւ հակամանրէային հատկություններով է օժտված, բացատրում է Թոմասը: «Բայց միեւնույն ժամանակ նրանում սննդարար նյութերի պարունակությունն ավելի բարձր է, նրանում բարձր է նաեւ կալորիաների պարունակությունը՝    330 կալորիա 100 գրամում: Մեղրը նաեւ պարունակում է ֆրուկտոզայի չափավոր քանակություն, 35-40%», - ասում է նա:

Օգտագործեք այն շաքարի փոխարեն շիլաներում եւ թխվածքներում:

Քաղցրությունը 6/10

Շագանակագույն բրնձի օշարակ

Ի՞նչ է դա։ Ստանում են շագանակագույն բրնձի եռացման եւ ֆերմենտների ավելացման միջոցով ՝ օսլան ճեղքելու համար։  Արդյունքում ստացվում է քացր սիրոպի պես մի բան:

Օգտակար է թե՞ ոչ:  Շագանակակագույն բրնձի սիրոպը պարունակում է բարդ ածխաջրեր, մալտոզա եւ գլյուկոզայի ոչ մեծ քանակություն, դա նշանակում է, որ այն ավելի դանդաղ է ձերբազատվում  արյան հոսք, եւ ավելի առողջարար է քան շաքարը, ասում է Թոմասը:

Օգտագործել տնային գրանոլայի պատրաստման համար

Քաղցրությունը 3/10

Ագավայի օշարակ

Ինչ՞ է դա:  Մեղրի նման մածուծիկ օշարակ, որը ստանում են Մեքսիկայում աճացրած ագավայի միջուկից։

Օգտակար է թե՞ ոչ:  Ագավան իսկական գյուտ է արյան մեջ շաքարի մակարդակի վրա նվազ ազդեցության պատճառով։ Գրեթե 25%-ով ավելի քիչ կալորիա է պարունակում, քան շաքարը։

Քաղցրությունը 9/10

Թխկու  (клен) օշարակ

Ինչ՞ է դա:  Օշարակը ստանում են կրախմալով հարուստ թխկու հյութից։

Օգտակար է թե՞ ոչ:  «Թխկու օշարակն ավելի շատ է ազդում արյան մեջ շաքարի մակարդակի վրա, քան այլ փոխարինիչները, - ասում է Թոմասը, - Նրա պարունակության կեսը գլյուկոզա է։ Այն պարունակում է նաեւ կալցիում, մանգան եւ երկաթ՝ ոսկրերի համար կարեւոր սննդարար նյութեր»։

Օգտագործվում է նրբաբլիթների եւ այլ դեսերտների հետ։ Ուտեստներին բացառիկ բույր է հաղորդում։

Քաղցրությունը 7/10

Սեւ մաթ (патока)

Ինչ՞ է դա:  Շաքարեղեգից սպիտակ շաքար ստանալու ժամանակ առաջացող մնացուկը։   

Օգտակար է թե՞ ոչ:  28 գրամում պարունակվում է օրական անհրաժեշտ երկաթի, կալցիումի, մագնիումի, կալիումի եւ ցինկի չափաքանակի 10%-ը։  Մաթը նաեւ ավելի քիչ կալորիաներ է պարունակում, քան ռաֆինացված շաքարը։

Օգտագործեք նրբաբլիթների եւ այլ խմвրեղենների պատրաստման ժամանակ, եթե ուզում եք խորը, յուրահատուկ բույր ստանալ։

Քաղցրությունը  6/10։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է