• Latest news

Դանիացի գիտնականները բացահայտել են կաթով սուրճի հակաբորբոքային ազդեցությունը

29 օգոստոսի, 2023  18:59

Դանիայի Կոպենհագենի համալսարանի բժիշկները հետազոտություն են անցկացրել, որը բացահայտում է կաթով սովորական բաժակ սուրճի զարմանալի հատկությունները և մարդու օրգանիզմում բորբոքումների դեմ պայքարելու կարողությունը: Այս նոր հայտնագործությունները հիմնված են սպիտակուցների և հակաօքսիդանտների եզակի համակցության վրա, որոնք միասին աշխատում են իմունային համակարգի գործառույթը բարձրացնելու համար, հայտնում է Pravda.ru-ն։ 

Հակաօքսիդանտները կամ պոլիֆենոլները մարդու մարմնի կարևոր մասն են և պարունակվում են նաև բույսերի, մրգերի և բանջարեղենի մեջ: Նրանք լայնորեն օգտագործվում են սննդի արդյունաբերության մեջ՝ մթերքները թարմ պահելու համար, քանի որ օգնում են դանդաղեցնել օքսիդացումը։

Պոլիֆենոլները նաև զգալի դեր են խաղում մարդու առողջության պահպանման գործում, քանի որ օգնում են նվազեցնել օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսի մակարդակը, որը կապված է բորբոքային ռեակցիաների հետ։

Հետազոտության շրջանակներում որոշ բջիջներ արհեստականորեն բորբոքվել են և ստացել պոլիֆենոլների տարբեր չափաբաժիններ՝ համակցված ամինաթթուների հետ: Մյուս բջիջները ստացել են միայն պոլիֆենոլներ։ Վերահսկիչ խումբը որևէ ազդեցության չի ենթարկվել:

Արդյունքները տպավորիչ էին. պոլիֆենոլների և ամինաթթուների համակցված իմունային բջիջները (նման է կաթի հետ սուրճի համակցությանը) երկու անգամ ավելի արդյունավետ էին բորբոքման դեմ պայքարում, քան միայն պոլիֆենոլներ ստացած բջիջները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել