• Latest news

Ճարպոտ պանիրն օգտակար է սրտի եւ կազմվածքի համար. գիտնականներ

22 սեպտեմբերի, 2016  13:15

Ճարպոտ պանիրը կարող է շատ օգտակար լինել առողջության եւ կազմվածքի համար. դրանում պարունակվող նյութերը բարձրացնում են արյան մեջ «լավ» խոլեստերինի մակարդակը եւ օգնում են կանխել սրտանոթային եւ նյութափոխանակային հիվանդությունները: Այդ մասին հայտնում են Կոպենհագենի համալսարանի դիետոլոգիայի եւ առողջ սննդի ոլորտի մասնագետները:  

12 շաբաթվա ընթացքում գիտնականները հետեւել են 139 հասուն կամավորի, որոնց 3 խմբի են բաժանել: Առաջին խմբում հայտնված մարդիկ ամեն օր   80 գ ճարպոտ պանիր են կերել, երկրորդ խմբում նրանք ստացել են ճարպի ցածր պարունակությամբ   80 գ պանիր, իսկ երրորդ խմբի մասնակիցներն ընդհանրապես պանիր չեն կերել եւ ամեն օր  90 գ հաց եւ մուրաբա են ստացել: 

Ոչ մի խմբում չի նկատվել  սրտի առողջության համար  վնասակար «վատ» խոլեստերինի կամ ցածր խտության լիտոպրոտեինների մակարդակի փոփոխություն: Սակայն հենց ճարպոտ պանրի օգտագործումն է հանգեցրել   «լավ» խոլեստերինի  կամ բարձր խտության լիտոպրոտեինների մակարդակի բարձրացման:  

Հիշեցնենք, որ գիտնականներն առաջին անգամ չէ, որ խոսել են ճարպի օգտակարության մասին: Վերջերս ճապոնացի գիտնականները պարզել էին, որ ճարպի օգտագործումը կանխում է լյարդում ճարպի կուտակումը, որովհետեւ ամրապնդում է արյան լիպիդային պրոֆիլը. հենց դրանով են որոշվում սրտանոթային համակարգի ռիսկերը: Իսկ   2015 թվականին իրականացված փոքրիկ հետազոտությունը ցույց է տվել, որ պանիրը կարող է արագացնել նյութափոխանակությունը եւ ճարպակալման դեմ պայքարը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է