• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են մաշկին ստիպում ավելի արագ ծերանալ

11 սեպտեմբերի, 2017  13:36

Որոշ մթերքներ մաշկին ստիպում են ավելի արագ ծերանալ եւ օրգանիզմում քրոնիկական բորբոքումներ են առաջացնում: Այս մթերքների մասին նշել է Ավստրալիայից դիետոլոգ Ֆիոնա Թաքը:

Փորձագետի խոսքով՝ օրգանիզմում ծերացման պրոցեսներն արագանում են ռաֆինացված շաքարի օգտագործման հետեւանքով, նաեւ այնպիսի մթերքների, որոնք տրանսճարպեր եւ սպիտակ ալյուր են պարունակում: Ծերացման մյուս կարեւոր գործոնն է ալկոհոլի օգտագործումը:

Թաքը հայտնել է, որ դրանից բացի, վաղաժամ ծերանալուն են վտանգվում գրիլի, կարմիր մսի եւ հավի սիրահարները: Մասնագետը նաեւ խորհուրդ է տալիս չչարաշահել տապակած ճաշատեսակները, որոնք պատրաստված են բուսական յուղով:

Դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս նաեւ չհրապուրվել կարտոֆիլով, սմբուկով, եգիպտացորենով, գետնընկույզով՝ այս մթերքները չպետք է լինեն ամենօրյա սննդակարգում, ավելի լավ է օգտագործել ժամանակ առ ժամանակ:

«Ծերացումը կապված է քրոնիկական բորբոքումների հետ եւ առաջացնում է ազատ ռադիկալների վնասվածքներ: Արդյունքում ակտիվանում են Ալցհեյմերի հիվանդությունը, արթրիտը, սրտի հիվանդությունները, քաղցկեղի որոշ տեսակներ»,- ծերանալուց պաշտպանվելու անհրաժեշտությունն այսպես է պատճառաբանել բժիշկը:

Նրա խոսքով՝ «ծերացնող» մթերքներից հրաժարվելը կօգնի ոչ միայն երիտասարդությունն ավելի երկար պահպանել, այլեւ օրգանիզմը պաշտպանել մի շարք հիվանդություններից:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է