Յուրաքանչյուր, նույնիսկ լավ լվացված խնձորում, մոտ 100 միլիոն մանրէ կա, պնդում են Գրացի տեխնոլոգիական համալսարանի գիտնականները:
Frontiers in Microbiology ամսագրում հրապարակված հետազոտության համաձայն՝ հենց հում մրգերն ու բանջարեղենն են մանրէների գլխավոր աղբյուր դառնում, քանի որ սննդում, որը թերմիկ մշակման է ենթարկվում, բազմաթիվ միկրոօրգանիզմներն են մահանում:
Հետազոտելով խանութի եւ տնային խնձորները, գիտնականները երկու դեպքում էլ մեծ թվով մանրէներ են հայտնաբերել. միջուկի եւ սերմերի յուրաքանչյուր գրամում մոտ 500 հազար տարբեր մանրէներ են պարունակվել: Թե որքանով են դրանք օգտակար մարդու համար, դեռեւս պարզ չէ. այդ հարցը դեռ պետք է ուսումնասիրել:
Հետազոտությունը նաեւ ցույց է տվել, որ խանութի խնձորներում ավելի շատ մանրէներ են, որոնք կարող են ստամոսքի խնդիրներ առաջացնել: Հետաքրքիր է սակայն, որ մանրէները շատ են եղել նաեւ տնային խնձորներում, որոնք չեն մշակվել պեստիցիդներով եւ այլ մշակման չեն ենթարկվել:
Համարվում է, որ մարդու օրգանիզմում 10 անգամ ավելի շատ մանրէներ, սնկեր եւ այլ միկրոօրգանիզմներ կան, քան սեփական բջիջները:
Վերջին տարիների դիտարկումները ցույց են տալիս, որ հենց մարնէրներ են օրգանիզմում վերահսկում շատ կարեւոր գործընթացներ, այդ թվում սրտանոթային գործուենությունը եւ ուղեղի աշխատանքը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր