• Latest news

Ինչպե՞ս պատրաստել քիչ կալորիական դոլմա

30 դեկտեմբերի, 2016  10:58

Այս տարի ամանորյա տոնական սեղանների ամենատարածված ճաշատեսակը կլինի դոլման. GALLUP International association ընկերության հայկական գրասենյակի հետազոտության համաձայն՝ հայերի 66 տոկոսը պատրաստվում է ամանորյա սեղանի համար դոլմա պատրաստել՝ աղացած մսից եւ խաղողի կամ կաղամբի տերեւներից պատրաստվող ավանդական ճաշատեսակ:

Ինչպե՞ս պատրաստել օգտակար եւ պակաս կալորիական դոլմա: Ներկայացնենք դիետոլոգ եւ էնդոկրինոլոգ Հասմիկ Աբովյանի մի քանի խորհուրդները:

Խորհուրդ է տրվում ընտրել ոչ յուղոտ միս, չարժե ճարպ ավելացնել (օրինակ՝ խոզի) համային որակը լավացնելու համար:  Ոչ յուղոտ մսից կարելի է շատ լավ խճողակ ստանալ նաեւ առանց ճարպի հավելման:

Դոլմայի խճողակին շատերը բրինձ են ավելացնում, սակայն դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս այն փոխարինել ոսպով: Խճողակը եւ ավելի համեղ, եւ օգտակար, եւ հյութեղ է ստացվում: Սպիտակ բրինձը գլիկեմիկ շատ բարձր ինդեքսով եւ մեծ քանակությամբ օսլայով վերամշակված մթերք է: Երբ մարդը սպիտակ բրինձ է ուտում, նրա արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը կտրուկ բարձրանում է, տեղի է ունենում ինսուլինի բացթողում, եւ կարճ ժամանակ անց կրկին ուտելու ցանկություն է առաջանում:

Ի տարբերություն բրինձի՝ ոսպը մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ եւ այլ օգտակար նյութեր է պարունակում: Դիետոլոգի խոսքով՝ խճողակին ոսպի ավելացումը արագ է հագեցնում եւ կուշտ լինելու զգացումը երկար է պահպանում: Հետեւաբար՝ դոլմայի մսի խճողակին ոսպ ավելացնելն ավելի լավ է, քան սպիտակ բրինձ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել