• Latest news

9 մթերք, որոնք հակացուցված են հղիներին

10 ապրիլի, 2017  22:42

Շատերն են լսել այն մասին, որ հղի կանայք չպետք է փափուկ տեսակի պանիրներ, հում ձու ուտեն, ինչպես նաեւ ալկոհոլ օգտագործեն: Բայց կան նաեւ այլ մթերքներ, որոնք հակացուցված են հղիներին: Դրանց մասին պատմել է բրիտանացի մասնագետ Էմմա Դերբիշիրը:

1. Չպաստերիզացված մրգային կամ բանջարեղենային հյութեր

Մասնագետը զգուշացնում է, որ չպաստերիզացված մրգային կամ բանջարեղենային հյութերին վնասն ավելի մեծ կարող է լինել, քան օգուտը: Նման հյութերում կարող են մանրէներ լինել, որոնք վնաս կհասցնեն հղի կնոջ՝ առանց այն էլ թուլացած իմունիտետին:

2. Պաշտետներ

Պաշտետներում, այդ թվում՝ բուսական, կարող են listeria monocytogenes մանրէներ լինել: Հայտնվելով մարդու օրգանիզմում՝ դրանք կարող են հղիների համար վտանգավոր լիստերիոզ հիվանդություն առաջացնել, որոնք կհանգեցնեն վիժման կամ մահածնության:

3. Առվույտի ծիլեր

Առվույտի ծիլերում եւ սերմերում նույնպես կարող են վտանգավոր մանրէներ լինել, որոնք ոչ միշտ են մեռնում ջերմամշակման ժամանակ: Այդ պատճառով հարկավոր է հրաժարվել դրանցից:

4. Սեխ

Սեխը, իհարկե, շատ համեղ է, բայց դրանում, ցավոք, նույնպես listeria monocytogenes կա, այդ պատճառով հղիության ընթացքում ավելի լավ է խուսափել դրանից:

5. Հոթ դոգ

Եթե շատ եք ուզում հոթ դոգ ուտել, նախ հիշեք, որ նրբերշիկներում վտանգավոր բակտերիաներ կան, այդ թվում՝ listeria monocytogenes: Դրանք մահանում են 71 աստիճանից ոչ պակաս ջերմաստիճանի դեպքում, բայց ամենեւին էլ ոչ բոլոր արտադրողներն են նրբերշիկներն այդ ջերմաստիճանում եփում:

6. Սալյամի/Պեպերոնի

Սալյամիում եւ Պեպերոնիում կոնսերվանտներ կան, որոնք կարող են վտանգավոր լինել պտղի զարգացման համար: Այդ պատճառով հղիները պետք է խուսափեն վերամշակված մսից:

7. Հոլանդական սոուս

Հոլանդական սոուսը պատրաստվում է հում ձվից, այդ պատճառով հղի կանանց համար այն կարող է վտանգավոր լինել: Հղիները պետք է խուսափեն նաեւ տնային պայմաններում պատրաստված պաղպաղակից, մայոնեզից եւ այլ մթերքներից, որոնք հում ձու են պարունակում:

8. Տիրամիսու

Տիրամիսուի, մերենգայի եւ մուսերի նման աղանդերում նույնպես հում ձու կա, ինչը կարող է սալմոնելեզայի նման բակտերիալ վարակի վտանգ առաջացնել:

9. Թյունոս ձուկ

Թյունոսը մեծ քանակությամբ սնդիկ է պարունակում, որը կարող է վտանգավոր լինել զարգացող պտղի նյարդային համակարգի համար: Թյունոս ձուկ կարելի է ուտել, բայց փոքր քանակությամբ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է