• Latest news

Աղի կերակուրը նվազեցնում է ծարավն ու մեծացնում քաղցի զգացողությունը

19 ապրիլի, 2017  12:17

Բոլորն են լսել, որ աղի մեծ պարունակությամբ մթերքների օգտագորոծումը ծարավեցնում է: Սակայն պարզվել է, որ դա այնքան էլ այդպես չէ: Նոր հետազոտությամբ հայտնի է դարձել, որ սննդակարգում նատրիումի մեծ պարունակությունը հակառակ էֆեկտն ունի՝ բերում է ջրի կասեցման եւ էներգիայի ծախսի մեծացման:

Գիտնականներն առաջին անգամ երկարատեւ հետազոտություն են կատարել՝ պարզելու աղի օգտագործման եւ ջրի հավասարակշռման միջեւ կապը: Հայտնի է, որ սննդակարգում աղի քանակի ավելացումը մեծացնում է միզարտադրությունը: Նախկինում ենթադրում էին, որ դա տեղի է ունենում ծարավի ուժգնացման եւ ջրի չափազանց շատ օգտագործման պատճառով: Գերմանական աերոտիեզերական կենտրոնի (German Aerospace Center), Գերմանիայի Մաքս Դելբրյուկի անվան մոլեկուլյար բժշկության կենտրոնի (Max Delbrück Center for Molecular Medicine) եւ ԱՄՆ-ի Վանդերբիլթի համալսարանի գիտնականներն  օգտվել են Մարս թռիչքի նմանակումից, որպեսզի ստուգեն ենթադրության հավաստիությունը: Նոր հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են The Journal of Clinical Investigation ամսագրում:

Հետազոտությանը 20 տղամարդ է մասնակցել, որոնց բաժանել են 2 խմբի: Նրանց Մարս թռիչքը նմանակող պայմանների մեջ են դրել: Գիտնականները սննդամթերքի, ջրի եւ աղի օգտագործումը վերահսկելու հնարավորություն են ունեցել: Առաջին խումբը հետազոտությանը մասնակցել է 105 օր, իսկ երկրորդը՝ 205: Բոլոր կամավորները սնվել են միանման սխեմայով, բացի աղի օգտագործումից:

Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ աղի ինտենսիվ օգտագործումը հանգեցնում է մեզում նրա պարունակության մեծացման, որը համապատասխանում է նախորդ հետազոտությունների արդյունքներին: Սակայն նման սննդակարգը ծարավի ուժգնացում չի առաջացրել: Հակառակը՝ աղը գործարկել է երիկամների կողմից ջրի պահպանման մեխանիզմը:

Նախկինում առաջատար համարվող վարկածի համաձայն՝ նատրիումի եւ քլորի լիցքավորված իոնները նպաստել են մեզից ջրի արտազատմանը: Նոր հետազոտության արդյունքները վկայում են փոքր-ինչ այլ մեխանիզմի մասին. աղի իոնները մնում են մեզի մեջ, մինչդեռ ջուրը երիկամները օրգանիզմ է վերադարձնում: Հնարավոր է, որ այս պրոցեսում գործարկվում է միզանյութը, որն ազոտի օգտագործման հետեւանքով առաջանում է մկաններում եւ լյարդում: Այս նյութը կուտակվում է լյարդում, որտեղ նատրիումի եւ քլորի իոնների ազդեցությամբ խոչընդոտում է մեզի մեջ ջրի մոլեկուլների հայտնվելուն:

Սակայն միզանյութի արտադրումը էներգիայի մեծ ծախս է պահանջում, այդ պատճառով աղի մեծ պարունակությամբ սննդակարգը ախորժակի մեծացում է առաջացնում, պնդում են հետազոտության հեղինակները: Սննդակարգում աղի մեծ պարունակությունը ծարավը չի մեծացնում, սակայն քաղցածության զգացում է առաջացնում:

Հետազոտության արդյունքները գիտնականներին ստիպել են վերանայել մարդու օրգանիզմում միզանյութի ֆունկցիաները: Գիտնականները նշել են, որ սա ոչ միայն կենսագործունեության արտադրանք է, որը կուտակվում է երիկամներում, այլեւ կարեւոր օսմոլիտ՝ նյութ, որը ջուրը կապում է այն փոխադրողների հետ: Աղի շատ օգտագործման դեպքում այն խոչընդոտում է մեզի հետ ջրի դուրսբերմանը:

Նոր հետազոտության արդյունքները փոխել են գիտնականների կարծիքը մարդու օրգանիզմում ջրի հավասարակշռման կարգավորման վրա: Հայտնի է դարձել, որ այս պրոցեսում կարեւոր դերակատարում ունի երիկամների, մկանների եւ լյարդի համաձայնեցված աշխատանքը: Հետազոտությունը չի ընդգրկել աղի մեծ պարունակությամբ սննդակարգի ազդեցությունը զարկերակային ճնշման վրա, սակայն գիտնականների ենթադրությամբ՝ անոթների եւ սրտի աշխատանքը սերտորեն կապված է ջրի հոմեոստազի եւ էներգետիկ փոխանակության հետ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է