• Latest news

Սննդակարգում ինչպե՞ս նվազեցնել հագեցած ճարպերի քանակությունը

22 հունվարի, 2018  11:56

Սննդակարգում հագեցած ճարպերի առատությունը կարող է առողջության համար մի շարք բացասական հետեւանքներ ունենալ«վատ» խոլեստերինի մակարդակի բարձրացումից եւ սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացումից մինչեւ բջիջների վաղաժամ մահ:

Սեփական սննդակարգում ինչպե՞ս առավելագույնս կրճատել հագեցած ճարպերի քանակությունը:

Յոգուրտ՝ սերուցքի փոխարեն

Ճաշատեսակներ պատրաստելիս աշխատեք սերուցքի փոխարեն կաթ կամ բնական յոգուրտ օգտագործել (առանց շաքարի եւ բուրավետ նյութերի): Յոգուրտ եւ կաթ գնելիս ուշադիր եղեք, որ դրանց յուղայնությունը նվազագույն լինի: Ձեր համային սովորությունները փոխելու եւ ամբողջությամբ յուղազերծ կաթնամթերքի անցնելու համար աստիճանաբար նվազեցրեք գնվող կաթի, կաթնաշոռի եւ յոգուրտի յուղայնությունը:

Անյուղ միս

Մանրակրկտորեն ընտրեք մսի անյուղ կտորները: Մսից յուղը կտրեք այն պատրաստելուց առաջ: Ինչ վերաբերում է թռչնամսին, նրա ամենայուղոտ հատվածը կաշին է: Եթե թռչնամիսը կաշին չհանած եք պատրաստում, որ միսը չչորանա, ապա այն մի կերեք:

Բուսական յուղեր

Կարագը եւ ճարպը փոխարինեք բուսական յուղերով՝ ձիթապտղի,  կանճրակի կամ եգիպտացորենի: Կերակուր պատրաստելիս յուղի քանակությունը սահմանափակեք՝ շատ քիչ ավելացրեք, միայն բուրմունքի համար: Տապակելու համար կենդանական յուղեր մի օգտագործեք:

Ձու

Չնայած ձվի մեջ խոլեստերինն այնքան էլ վտանգավոր չէ, ինչպես ժամանակին կարծում էին, դեղնուցն, այնուամենայնիվ, հագեցած ճարպեր է պարունակում, ինչպես նաեւ բարձր կալորիականություն ունի: Ձվածեղ, ինչպես նաեւ թխվածքի խմոր պատրաստելիս կարող եք դեղնուցը փոխարինել սպիտակուցի լրացուցիչ քանակությամբ:

Հիդրոմշակված ճարպեր

Խուսափեք հիդրոմշակված ճարպերից: Դրանք կարող են պիտակների վրա քողարկված լինել «մոդիֆիկացված» կամ «մասամբ մոդիֆիկացված» տերմինների ներքո: Հիդրոմշակման դեպքում ջրածինը բարձր ջերմաստիճանի եւ  մեծ ճնշման պայմաններում անցկացվում է յուղի միջով: Այս գործընթացի ժամանակ չհագեցած ճարւպաթթուները վերափոխվում են հագեցածի: Դրանք բոլոր իմաստներով արտադրողին ավելի հարմար են, սակայն սպառողի համար ամենից վտանգավորն են:

Եվ վերջինը՝ գնելուց առաջ ուշադիր ընթերցեք մթերքների պիտակները: Հագեցած ճարպերը հաճախ քողարկվում են առաջին հայացքից ամենաանմեղ մթերքներում՝ սոուսներում, թխվածքներում եւ քաղցրեղենում: Մշտապես ընթերցեք մթերքների բաղադրությունը՝ իմանալու համար, թե դրանց մեջ իրականում ինչ է պարունակվում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է