Երիկամային քրոնիկական հիվանդություններով մարդկանց խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կալիումի օգտագործումը, քանի որ նրանց երիկամները չեն կարողանում կալիումն ինչպես հարկն է մշակել, ինչի հետեւանքով տեղի է ունենում արյան մեջ այս հանքանյութի կուտակում:
Ինչպես փոխանցում է Medical News Today-ը, երիկամային հիվանդությունների բուժման համար դեղամիջոցների ընդունումը եւս կարող է բերել օրգանիզմում կալիումի մակարդակի բարձրացման, հենց այս պատճառով հիվանդներին խորհուրդ է տրվում իրենց սննդակարգից կրճատել շատ կալիում պարունակող մթերքների քանակությունը:
Կալիումով հարուստ մթերքները, որոնցից խորհուրդ է տրվում խուսափել.
Դրանք հարկ է փոխարինել կալիումի համեմատաբար փոքր պարունակությամբ մթերքներով, որոնք են.
Կալիումի չափից ավելի բարձր պարունակության դեպքում կարող է առիթմիա դիտվել, մկանային սպազմներ, իսկ դրա դեֆիցիտի դեպքում՝ մկանային թուլություն: Ընդհանրապես կալիումն օգնում է մկաններին կծկվել, պահպանում է էլեկտրոլիտների հավասարակշռությունը, սրտի ֆունկցիան, կարգավորում է արյան ճնշումը: Այն նպաստում է տոքսիններից օրգանիզմը մաքրելուն, բջջային աճին, ուղեղ թթվածնի մատակարարմանը եւ փոխանակման պրոցեսների կայունացմանը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր