• Latest news

Հակաբորբոքային դիետան նվազեցնում է վաղաժամ մահվան վտանգը

15 սեպտեմբերի, 2018  10:43

Բորբոքային պրոցեսների նվազմանը նպաստող մթերքների օգտագործումն օգնում է զգալիորեն նվազեցնել վաղաժամ մահվան վտանգը: EurekAlert!-ի հաղորդմամբ՝ այս մասին է վկայում գիտնականների միջազգային խմբի հետազոտությունը:

Ուսումնասիրությանը մասնակցել է 45-83 տարեկան 68.273 մարդ, որոնց առողջությանը հետեւել են 16 տարի շարունակ: Պարզվել է, որ նրանք, ովքեր ուշադիր հետեւել են իրենց սննդակարգին եւ մրգեր, բանջարեղեն, սուրճ, չոր նախաճաշ, անյուղ պանիր, ձիթապտղի ձեթ, ընկուզեղեն, շոկոլադ են կերել, 18%-ով նվազեցրել են վաղաժամ մահվան վտանգը (ցանկացած պատճառից), 20%-ով՝ սիրտ-անոթային հիվանդություններից եւ 13%-ով՝ քաղցկեղից մահվան վտանգից:

Բացի այդ՝ գիտնականները հակաբորբոքային դիետայի ավելի ուժեղ արդյունք են արձանագրել ծխողների խմբում: Հետազոտության ընթացքում ավելի հաճախ մահացել են նրանք, ովքեր բորբոքային պրոցեսներին նպաստող մթերքներ են կերել՝ միս, չիփս, ոչ ալկոհոլային ըմպելիքներ:

Կարմիր գինու եւ գարեջրի չափավոր օգտագործումը, հակառակը, նպաստել է երկարակեցությանը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է