• Latest news

6 սննդամթերք, որոնք պետք չէ սառնարանում պահել

4 հուլիսի, 2014  22:29

Որեւէ սննդամթերք գնելուց կամ պատրաստելուց հետո հաճախ ենք ինքներս մեզ հարց տալիս` սառեցնե՞լ, թե՞` ոչ: Սակայն երբեմն սխալ որոշում ենք կայացնում` պայմաններ ստեղծելով, որ այն սովորականից շուտ փչանա, հաղորդում է Medical Daily-ն: Ստորեւ սննդամթերքի այնպիսի տեսականի ենք ներկայացնում, որոնք սառնարանում պահվելու կարիք ամենեւին էլ չեն զգում.

1. Ալկոհոլ

Մեր կենցաղում սովորույթ կա` օղի գնելուց հետո այն անմիջապես սառցարանում տեղավորել: Շատերը գիտեն, որ ալկոհոլային խմիչքներից շատերի սառման կետը շատ ավելի ցածր է, քան կենցաղային սառցարանները կարող են ապահովել: Սակայն օղու բաղադրության մեջ նաեւ ջուր կա, որ հեշտությամբ կարող է սառչել: Ալկոհոլային խմիչքով լի չբացված շիշը սենյակային պայմաններում կարող է անսահման երկար ժամանակով պահպանվել, եթե միայն ջեռուցման աղբյուրից հեռու պահվի:

2. Ավոկադո

Այս միրգը հիմնականում պինդ վիճակում է վաճառվում ու հասունանալու եւ ցանկալի համ ձեռք բերելու համար որոշակի ժամանակ է պահանջում: Սակայն, ինչպես որ բանանի պարագայում, սառնարանի մեջ դնելով` ընդամենը հասունացման գործընթացն եք դանդաղեցնում: Որպես կանոն, չհասունացած, պինդ եւ կանաչ միրգը 4-5 օրվա սենյակային ջերմաստիճան է պահանջում` բոլոր համային հատկանիշները ձեռք բերելու համար: Պարզապես հարկ է ջերմության աղբյուրից եւ արեւի լույսից խուսափել:

3. Կանաչեղեն

Կանաչեղենը կարող եք միայն այն ժամանակ սառեցնել, երբ հերմետիկորեն փակ տարայի մեջ է գտնվում: Հակառակ դեպքում հարկ է հիշել, որ այն, սուրճի նման, շրջակա հոտերը կլանելու հատկություն ունի, ինչը բնական համի անվերադարձ կորստի է  հանգեցնում: Ուստի խորհուրդ է տրվում կամ անմիջապես օգտագործել այն, կամ էլ` սենյակային պայմաններիում պահել, հատկապես եթե շուկայից եք գնել, քանի որ այդ դեպքում քիչ հավանական է, որ բանջարեղենը զով միջավայրում պահված լինի եւ, սառնարանում հայտնվելով` շոկի է ենթարկվում:

4. Տաք սոուս

Սոուս պատրաստելուց հետո շատերն այն անմիջապես սառնարան են տեղափոխում` «համային հատկանիշները պահպանելու համար»: Իրականում քացախի հիմքով թթվային միջավայրը նույնիսկ սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում պահվող սոուսին որեւէ որակական հատկանիշ կորցնելու հնարավորություն չի ընձեռի:

5. Սեխ

Սեխը կտրելուց հետո դրա մի մասը եւս սառնարան ենք տեղափոխում, սակայն պարզվում է` դրա կարիքը բոլորովին էլ չկա: Ընդհակառակը` սենյակային ջերմաստիճանի ազդեցությամբ այն ավելի լավ է հակաօքսիդանտներ պահպանում: Իսկ ահա ամբողջական սեխը հանգիստ կարող եք սառեցման հանձնել:

6. Լոլիկ

Լոլիկը եւս չի կարելի անմիջապես սառնարաց խցկել: Նախ` որովհետեւ կարող է լիովին հասունացած չլինել, իսկ սառը ջերմաստիճանի ազդեցությամբ գործընթացը չափազանց դանդաղ է ընթանում: Երկրորդ` սառնարանում այն կարող է նաեւ համային հատկություններ կորցնել: Փոխարենը, այս պարագայում եւս սենյակային պայմանները կամ մի փոքր ավելի զով միջավայրը իդեալական են` լոլիկի պահպանման համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Կարդացեք նաև
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է