• Latest news

Ինչո՞վ են օգտակար բուսական սպիտակուցները սննդակարգում

9 մայիսի, 2020  13:23

Կարծիք կա, որ բուսական սպիտակուցները պակաս օգտակար են, քան կենդանական ծագման սպիտակուցները: Հասկանալու համար` արդյոք դա այդպես է, Մաքմասթերի համալսարանի աշխատակիցներն ուսումնասիրել են 18-24 տարեկան նորմալ սնվող 24 առողջ կնոջ վիճակը: Բոլոր կանայք ընդունել են սպիտակուցի առաջարկող քանակը`1 կգ քաշի համար օրական 0.8 գրամ:

Ըստ News Mail.RU-ի` կանայք բաժանվել են 2 խմբի: Առաջին խումբը 2 շաբաթվա ընթացքում օրական 2 անգամ պուդինգի տեսքով լրացուցիչ 25 գրամ կարտոֆիլի սպիտակուցի իզոլյատ է ստացել, իսկ երկրորդ խումբը պուդինգ է ստացել առանց սպիտակուցի (հսկիչ խումբ):

14 օր անց գիտնականները նկատել են, որ առաջին խմբի կանանց մոտ մկանային հյուսվածքը սկսել է ինտենսիվորեն միոֆիբրիլյարներ (կրճատող) սպիտակուցներ սինթեզել, որոնք պատասխանատու են կմախքային մկանների բնականոն գործունեության համար: Երկրորդ խմբի կանանց մոտ նման բան չի նկատվել:

Ըստ հետազոտողների` համարվում է, որ բուսական սպիտակուցների ներուժը ցածր է, քան կենդանական ծագման սպիտակուցներինը: Սակայն փորձարկումը ցույց է տալիս, որ մկանային հյուսվածքի աշխատանքի պահպանման տեսանկյունից բուսական սպիտակուցները շատ ավելի արդյունավետ են, քան համարվում էր նախկինում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է