• Latest news

Մասնագետը պարզաբանել է կաթի մասին տարածված միֆերը. օգտակա՞ր է, թե՞ վնասակար

10 հուլիսի, 2021  16:47

Այսօր կաթի մասին կարելի է լսել բազմաթիվ միֆեր: «Դոկտոր Պիտեր» պորտալին տված հարցազրույցում բժիշկ դիետոլոգ Ալեքսանդր Անդրեեւը պարզաբանել է դրանցից մի քանիսը:

Մասնագետի խոսքով՝ անհնար է լրացնել կալցիումի օրական չափաբաժինը կաթի միայն մեկ բաժակով. դա պարունակում է օրվա ընթացքում անհրաժեշտ կալցիումի ընդամենը 34 տոկոսը եւ օրական անհրաժեշտ սպիտակուցի միայն 14 տոկոսը:

Բժշկի խոսքով՝ պաստերիզացված կաթը վնասակար չէ, սակայն դրա պահպանման ժամկետը կազմում է միայն մեկ շաբաթ: Իսկ չպաստերիզացված կաթից ավելի լավ է հրաժարվել, եթե դուք վստահ չեք դրա անվտանգության մեջ: Նաեւ բժիշկը խորհուրդ է տվել եռացնել այդպիսի կաթը նախկան օգտագործումը:

«Կաթի որակը կախված է միայն նրանից, թե ինչ կերով է սնվել կովը: Եթե դա լավ կեր է, ապա կաթը նույնպես լավ որակ կունենա: Այն կլինի ճարպոտ, հարուստ վիտամիններով եւ հանքանյութերով»,-ասել է Անդրեեւը:

Նրա խոսքով՝ ցանկության դեպքում կովի կաթը կարելի է փոխարինել բուսական կաթով (կոկոսի, սոյայի, նշի կաթ): Այն վնաս չի հասցնի օրգանիզմին, սակայն չպետք է մոռանալ, որ դրանում բացակայում են ամինաթթուները, որոնք կան կենդանական ծագման կաթում:

Մասնագետը նաեւ նշել է, որ կաթն օգտակար է ցանկացած տարիքում: Սակայն խորհուրդ է տրվում չկերակրել մինչեւ մեկ տարեկան երեխաներին խանութից գնված կաթով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել