Ճակնդեղը կարող է պաշտպանել աղիքի քաղցկեղից, հայտնում են Հայդելբերիգի (Գերմանիա) քաղցկեղային կենտրոնի մասնագետները: Նրանց խոսքով՝ ճակնդեղը այն մթերքների ցուցակում է, որոնք իսկապես արդյունավետ են քաղցկեղային հիվանդությունների կանխարգելման տեսանկյունից:
Գիտնականների խոսքով՝ կանխարգելման տեսանկյունից ճակնդեղը նույնիսկ բրոկկոլիից օգտակար է: Վերջինս վաղուց համարվում է արդյունավետ հակաօկսիդանտ, որը պայքարում է օրգանիզմում օքսիդացման գործընթացների հետ:
Բրոկոլին, մասնագետների խոսքով, աչքի է ընկնում օրգանիզմից քաղցկեղային նյութերը հեռացնող նյութի պարունակության բարձր մակարդակով: Իր այս հատկությամբ այն նվազեցնում է չարորակ ուռուցքների զարգացումը: Ինչ վերաբերվում է ճակնդեղին, ապա այն, ինչպես նշում են գերմանացի կենսաբանները, հարուստ է գլյուկոզինալատներով, որոնք հակաքաղցկեղային ազդեցություն ունեն: Դրանց պարունակության բարձր մակարդակով էլ պայմանավորված են ճակնդեղի՝ քաղցկեղից պաշտպանող հատկությունները:
Հատկանշական է, որ ճակնդեղը առանձնակի խնամք չպահանջող բանջարեղեն է, եւ այդ պատճառով այն աճում է գրեթե ամենուր եւ նաեւ աղքատների սնունդ է համարվում: Այսպիսով ճակնդեղ կարող են օգտագործել բոլոր մարդիկ՝ անկախ իրենց եկամուտներից:
Ավելի վաղ «American Journal of Clinical Nutrition»-ը հայտնել էր նաեւ, որ ճակնդեղի հյութում պարունակվող հակաօկսիդանտների ազդեցությամբ պայմանավորված՝ չեզոքացվում են ազատ ռադիկալները, որոնց ակտիվությունը հանգեցնում է ուռուցքների զարգացմանը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր