• Latest news

Վարսակի շիլան կարող է պաշտպանել սրտի կաթվածից. գիտնականներ

8 հոկտեմբերի, 2016  20:59

Կանոնավոր կերպով վարսակի շիլայի օգտագործումը կարգավորում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը եւ նվազեցնում սրտի կաթվածի վտանգը: Այս մասին հաղորդում են կանադական St Michael's Hospital-ի մասնագետները:

Վաղուց էր հայտնի, որ վարսակն օգտակար է սրտի համար, սակայն նախկինում համարվում էր, որ օգտակարությունը պայմանավորված է միայն նրանով, որ այն նվազեցնում է արյան մեջ, այսպես կոչված, «վատ» խոլեստերինի մակարդակը: Հիմա գիտնականները պարզել են, որ վարսակում առկա մանրաթելերը նվազեցնում են նաեւ non-HDL խոլեստերինի եւ apoB-ի մակարդակը (apolipoprotein B, ցածր խտության լիպոպրոտեիններից միակ ապոլիոպրոտեին, «վատ խոլեստերինի» կրող, որը խոլեստերինը կուտակում է արյունատար անոթների պատերին):

Բանն այն է, որ վարսակը բետա-գլյուկաններ է պարունակում՝ լուծվող մանրաթելերի տեսակ, որը դանդաղեցնում է ածխաջրերի կլանումը: Դա կանխում է արյան մեջ շաքարի կտրուկ տատանումները եւ վերահսկողության տակ պահում ինսուլինը: Տարբեր երկրներից ավելի քան 4000 մարդու մասնակցությամբ անցկացված հետազոտությունների արդյունքում կանադացի գիտնականները պարզել են, որ բոլոր երեք մարկերների նվազման համար հարկավոր է օրական 3.5 գրամ բետա-գլյուկանով մանրաթել ուտել, ինչը հավասար է վարսակի շիլայի ոչ մեծ ափսեին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել