• Latest news

5 հիվանդություն, որոնցից սուրճը պաշտպանում է

28 հունվարի, 2017  17:05

Հարվարդի համալսարանի փորձագետները «սրճային» խոշորածավալ հետազոտություն են անցկացրել: Մի քանի տարի նրանք հետեւել են ավելի քան 130 հազար սրճամոլ կամավորների առողջական վիճակին: «Նույնիսկ այն մասնակիցները, որոնք օրական միջինը 6 գավաթից ավելի են սուրճ խմում, մահացության սիրտ-անոթային ծանր հիվանդությունների վտանգի մեծացում չի հայտնաբերվել»,- ասել է Հասարակական առողջության Հարվարդի դպրոցի առողջ սնունդի ֆակուլտետի պրոֆեսոր Ռոբ Վան Դամը:

Ինչից է օգնում խուսափել բուրավետ ըմպելիքը

Նեյրոդեգեներատիվ հիվանդություններ. Ալցհեյմերի, Պարկինսոնի հիվանդություններ

Հետազոտություններով պարզվել է, որ կոֆեինը բջիջներում արգելափակում է որոշակի ազդանշանային ուղիները՝ մոլեկուլների հերթագայությունը, որոնց օգնությամբ մեր բջիջներին տարբեր պրոցեսներ գործարկող տեղեկություններ են հաղորդվում: Սուրճի շնորհիվ արգելակվում է ազդանշանների հաղորդումը, որոնք նպաստում են նյարդային համակարգի ծերունական հիվանդությունների զարգացմանը:

Ցիրոզ եւ լյարդի այլ հիվանդություններ

Հետազոտողները զարմանալի փաստ են հայտնաբերել. ալկոհոլամոլները, որոնք կանոնավորապես սուրճ են խմում, ավելի հազվադեպ են լյարդի ցիրոզով հիվանդանում: Պարզվել է, որ օրգանիզմում համապատասխան ազդանշանային ուղիների արգելափակման օգնությամբ կոֆեինը նաեւ օժտված է հեպատահովանավորչական ազդեցությամբ, այսինքն՝ ուժեղացնում է լյարդի բջիջների կայունությունը ալկոհոլի բացասական ներգործության նկատմամբ:

Միայն թե ոչ մի դեպքում չփորձեք լյարդը պաշտպանելու համար սուրճը ալկոհոլի հետ խմել, նախազգուշացնում են փորձագետները: Կոֆեինը նպաստում է ալկոհոլի ներթափանցմանը ուղեղ՝ հարբածությունը սաստկացնելով:

Նախասրտերի ֆիբրիլյացիա կամ շողացող առիթմիա

Գիտական տվյալները վկայում են, որ այս տարածված սրտային հիվանդությունը սրճամոլների շրջանում հազվադեպ է առաջանում: Միեւնույն ժամանակ, եթե այսպիսի խանգարումն արդեն կա, կոֆեինը հակացուցված է:

Շաքարախտ

Սուրճը մեծացնում է գլյուկոզայի նկատմամբ ենթաստամոքսային գեղձի զգայունությունը, որը օրգանիզմը ստանում է սնունդի հետ: Դրա շնորհիվ ենթաստամոքսային գեղձը ավելի կայուն է դառնում արյան մեջ շաքարի անկման հանդեպ, որը նվազեցնում է շաքարախտի առաջացման հավանականությունը:

Օրգանիզմի ծերացում

Գիտնականներից շատերն արդեն ծերացումը հիվանդություն են համարում կամ առնվազն օրգանիզմի աշխատանքի խանգարում, որը կարելի է բուժել եւ կանխարգելել: Սուրճը նման կանխարգելիչ միջոցներից մեկն է: Որոշակի ազդանշանային ուղու արգելափակման շնորհիվ, որը գիտականորեն WNT է կոչվում, կոֆեինը նույն տեսակի արդյունք է ունենում, ինչպիսին կալորիաների սահմանափակումը:

Ըստ որում՝ բժիշկները խորհոււրդ են տալիս սուրճից հրաժարվել կամ առնվազն հաճախակի չխմել՝ ուշադիր հետեւելով սեփական վիճակին:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է