• Latest news

Բացահայտվել են արյան շաքարի մակարդակն արդյունավետորեն նվազեցնող մթերքները

24 հունիսի, 2024  23:22

Ավստրալական Էդիթ Քոուենի համալսարանի մասնագետները պարզել են, որ տերևավոր կանաչեղենի և խաչածաղկավոր բանջարեղենի օգտագործումը օգնում է կարգավորել արյան շաքարի մակարդակն ու բարձրացնել ինսուլինի նկատմամբ զգայունությունը: Գիտնականները հետազոտության արդյունքները հրապարակել են Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) բժշկագիտական հանդեսում:

Փորձին մասնակցել է 25 տարեկանից բարձր ութ հազար մարդ։ Ըստ Planet Today-ի՝ նախ, նրանց խնդրել են լրացնել հարցաթերթիկներ՝ գնահատելու համար իրենց սննդի որակը։ Գիտնականներին առաջին հերթին հետաքրքրում էր, թե ինչքան են մարդիկ օգտագործում տերևավոր կանաչեղեն (սպանախ, հազար, համեմի, ցանովի Ճարճրուկ) և խաչածաղկավոր բանջարեղեն (բրյուսելյան կաղամբ, ծաղկակաղամբ, կաղամբ ինչպես նաև՝ բրոկոլի):

Այնուհետև ծրագրի մասնակիցներից վերցվել են արյան նմուշներ՝ որոշելու համար շաքարի, շիճուկի ինսուլինի և ինսուլինի զգայունության մակարդակը և β-բջիջների գործառույթը: Վերջիններս ենթաստամոքսային գեղձի բջիջներ են և գլյուկոզայի հոմեոստազի և ինսուլինի արտադրության մեջ առաջնային նշանակություն ունեն։

Հետազոտությունն իրականացվել է երկար տարիների ընթացքում, մի քանի անգամ թեստեր են արվել։ Պարզվել է, որ տարբեր բանջարեղենի սպառման ավելացման դեպքում արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակն ավելի ցածր է եղել։ Մինչդեռ տերևավոր կանաչեղենի և խաչածաղկավոր բանջարեղենի համամասնության աճը նպաստում է ինսուլինի նկատմամբ մարմնի զգայունության բարձրացմանն ու այս հորմոնի մակարդակի կարգավորմանը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է