• Latest news

Տապակած սնունդը կարող է հանգեցնել աղիքների քաղցկեղի զարգացման. գիտնականներ

27 օգոստոսի, 2019  14:15

Տապակած սնունդը մեծացնում է աղիքների քաղցկեղի զարգացման վտանգը եւ Մասաչուսեթսի համալսարանի գիտնականների նոր հետազոտությունը հաստատել է դա:

Կրծողների վրա անցկացված փորձի ընթացքում գիտնականները մտադրվել են պարզել՝ ինչպես են բուսական յուղով տապակված մթերքները ազդում աղիքների բորբոքային հիվանդությունների եւ հաստ աղիքի քաղցկեղի վրա:

Պարզվել է, էր տապակած սննդի օգտագործումը նպաստում է բակտերիաների կենսագործունեության թունավոր նյութերի հայտնվելուն արյան մեջ, ինչպես նաեւ ուժեղացնում է հաստ աղիքում բորբոքումը եւ նպաստում ուռուցքների աճին:

Եթե փորձի ժամանակ կրծողներին կերակրել են յուղով տապակված սնունդով եւ կենդանիների մոտ արդեն եղել են նորագոյացություններ, դրանց չափը կարճ ժամանակում կրկնակի մեծացել է:

Ընդհանուր առմամբ, տապակած սնունդը, ներառյալ արագ սնունդը, մեծացնում են աղիքային հիվանդությունների զարգացման վտանգը եւ քաղցկեղի ագրեսիվ ձեւի վերածվելուն:

Գիտնականների խոսքով՝ առանձնակի վտանգված են մարդիկ, որոնք հակված են ղիքների բորբոքային հիվանդություններին: Մասնագետները նրանց խորհուրդ են տալիս շտապ վերանայել իրենց սննդակարգը եւ դրանից բացառել ցանկացած տապակած եւ արագ սնունդ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է