• Latest news

Բարձրացնո՞ւմ է արդյոք կաթի կանոնավոր օգտագործումը խոլեստերինի մակարդակը

26 մայիսի, 2021  15:29

Կաթնամթերքի կանոնավոր օգտագործումը չի բարձրացնում խոլեստերինի մակարդակը: Ավելին, նույնիսկ նվազեցնում է որոշակի հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: Այս թեմայով ամենամեծ ուսումնասիրության ընթացքում այսպիսի եզրակացության են հանգել University of Reading-ի գիտնականները:

Medportal.ru-ը հաղորդում է, որ մասնագետները վերլուծել են երեք խոշոր բնակչության ուսումնասիրություններ, կիրառել են գենետիկ մոտեցում (մենդելյան պատահականացման մեթոդ) կաթի սպառման հարցում՝ ուսումնասիրելով լակտազայի գենի փոփոխությունը, որը կապված է կաթնաշաքարի (լակտոզա) մարսողության հետ:

Ընդհանուր առմամբ, գիտնականները վերլուծել են Մեծ Բրիտանիայի ավելի քան 1,9 միլիոն մարդու առողջության եւ սննդային սովորությունների վերաբերյալ տվյալները: Արդյունքները ցույց են տվել, որ լակտազայի գենետիկ փոփոխությամբ մարդկանց մոտ 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման հավանականությունը միջինը 11%-ով ավելի քիչ է: Ընդհանուր առմամբ, գիտնականները չեն գտել որեւէ ապացույց այն բանի, որ կաթի կանոնավոր օգտագործումը կարող է կապված լինել այս հիվանդության ռիսկի ավելացման հետ:

Պարզվել է նաեւ, որ կաթի սիրահարներն ունեն ինչպես «լավ», այնպես էլ «վատ» խոլեստերինի ավելի ցածր մակարդակ, եւ նրանց սրտի իշեմիկ հիվանդության ռիսկը քիչ է 14%-ով՝ համեմատած նրանց հետ, ովքեր չեն օգտագործում կաթնամթերք: Միեւնույն ժամանակ, նրանց մարմնի զանգվածի ինդեքսը միջինում ավելի բարձր է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է