• Latest news

Բա՞լ, թե՞ կեռաս. ո՞րն է ավելի օգտակար

8 հուլիսի, 2021  15:20

Բալը կարեւոր առավելություն ունի կեռասի նկատմամբ։ Երկու հատապտուղներն էլ պարունակում են մեծ քանակությամբ արժեքավոր նուտրիենտներ, բայց բալն ավելի հարուստ է վիտամինա-հանքային կազմով, իսկ շաքարը դրանում երկու անգամ ավելի քիչ է, քան կեռասի մեջ։ Այս մասին Instagram-ի իր էջում տեղեկացրել է սննդաբան Սվետլանա Ֆուսը։

Նրա խոսքով՝ բալի գլիկեմիկ ինդեքսը ցածր է, ամենացածրերից մեկը բոլոր մրգերի մեջ։ Իսկ բալի տտիպ տեսակները պարունակում են մելատոնին՝ հորմոն, որը կարգավորում է էնդոկրին համակարգի աշխատանքը։

Ֆուսը նաեւ նշել է, որ թե՛ բալը, թե՛ կեռասը թարմ վիճակում մոտավորապես նույն կալորիականությունն ունեն՝ մոտ 50-62 կալորիա 100 գրամում։ Ընդ որում, թե՛ բալը, թե՛ կեռասը դրականորեն են ազդում սիրտ-անոթային համակարգի աշխատանքի վրա, նվազեցնում զարկերակային ճնշումը եւ թրոմբոզի առաջացաման վտանգը։

Բացի այդ, մասնագետի խոսքով՝ կերակրացանկում թարմ հատապտուղների առկայությունը կարգավորում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, բարելավում աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքը եւ օգտակար է մազերի ու եղունգների համար։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է