• Latest news

Ո՞ր մթերքը կարող է բարձրացնել տրամադրությունը

27 հոկտեմբերի, 2021  11:43

Շոկոլադը կարող է բարձրացնել ձեր տրամադրությունը, քանի որ այն պարունակում է տրիպտոֆան՝ մի նյութ, որը նպաստում է էնդորֆինների (այսպես կոչված՝ «երջանկության հորմոնների») արտադրությանը: Այս մասին հայտնում է բժիշկ-սննդաբան, Ռուսաստանի Դաշնային բժշկական-կենսաբանական գործակալության պրոֆեսոր Մարգարիտա Կորոլյովան։

Նրա խոսքով՝ շոկոլադի միայն անվանումը մարդկանց օրգանիզմում էնդորֆինների արտազատում է հրահրում։ Օգտագործելով այս քաղցրավենիքը՝ մարդն ուրախություն եւ հաճույք է ստանում բերանի խոռոչի ռեցեպտորների միջոցով, որից հետո իմպուլսը կարճ ճանապարհով շարժվում է դեպի հաճույքի կենտրոն, ինչը հանգեցնում է էնդորֆինների արտադրության։

Ինչպես նշել է մասնագետը, շոկոլադն ավելի լավ է պահել բերանում, դրա համը լիարժեք վայելելու համար։ Այս մթերքը «ամենօրյա ուրախության գործոն է», սակայն չափից ավելի օգտագործումը կարող է վտանգավոր դառնալ։ Մասնագետը հորդորել է օրական երկու-երեք կտոր շոկոլադ ուտել տրամադրությունը բարձրացնելու համար։ Նա նաեւ խորհուրդ է տվել ընտրել առնվազն 70-80 տոկոս կակաոյի պարունակությամբ շոկոլադ:

«Շոկոլադից կարող են խնդիրներ լինել, եթե մենք, պայմանականորեն, օրական երկու-երեք սալիկ ուտենք: Շոկոլադի չափից ավելի օգտագործումը կհանգեցնի քաշի ավելացման, կամաց-կամաց կսկսի ձեւավորվել ինսուլինի դիմադրություն, դիետաները բավարար չեն լինի օգնել ավելորդ քաշի դեմ պայքարին, սպասեցնել չեն տա նաեւ ածխաջրերի փոխանակության այլ փոփոխությունները՝ դրանից բխող խնդիրներով»,- ասել է մասնագետը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է