• Latest news

Ի՞նչ պետք է ուտել սթրեսի ժամանակ

16 հունիսի, 2022  22:35

Մարդու օրգանիզմի համար սթրեսը միայն հուզական ցնցումներ եւ ապրումներ չէ: Կարեւոր է օրգանիզմին օգնել ճիշտ սննդով, կանխել օգտակար վիտամինների դեֆիցիտը եւ էլ ավելի խորը սթրեսի մեջ չգցել: Այս մասին Life-ին պատմել է սննդաբան Սոֆյա Լիտոշենկոն։

Նրա խոսքով՝ սթրեսի ժամանակ չպետք է քաղցրի դիմել, օսլա պարունակող եւ յուղոտ սնունդ ուտել, քանի որ այդպիսի մթերքներից «էմոցիոնալ հանգստությունը» կարճաժամկետ ազդեցություն է ունենում. ժամանակավորապես նվազեցնում է կորտիզոլի մակարդակը եւ ավելացնում դոֆամինի մակարդակը։ Իսկ հետեւանքները չեն ստիպի սպասել։ Նաեւ սթրեսի ժամանակ պետք չէ չարաշահել սուրճը, քանի որ կոֆեինը խթանում է ադրենալինի եւ կորտիզոլի արտադրությունը մակերիկամների կողմից։

Ըստ Լիտոշենկոյի՝ սննդի միջոցով սթրեսի դեպքում անհրաժեշտ է պահպանել երկաթի, մագնեզիումի, օմեգա-3-ի, ցինկի եւ սելենի մակարդակը։ Մասնագետը խորհուրդ է տալիս սննդակարգում ներառել ֆերմենտացված բանջարեղեն, ինչպիսիք են կիմչին կամ առանց աղի թթու կաղամբը: Այն պրոբիոտիկների, վիտամինների եւ հանքանյութերի աղբյուր է։ Մասնավորապես, այդ մթերքները հարուստ են վիտամին C-ով, բարերար ազդեցություն են ունենում նաեւ աղիքային միկրոֆլորայի վրա, որի վիճակն ուղղակիորեն կապված է էմոցիոնալ վիճակի, այդ թվում՝ դեպրեսիայի հետ:

«Ավելի շատ բրոկկոլի, բրյուսելյան կաղամբ կերեք, որոնք վիտամին C-ի, ֆոլաթթվի, մագնեզիումի աղբյուրներ են: Այդ ամենն օգնում է կարգավորել էմոցիոնալ վիճակը եւ ավելի լավ հաղթահարել դեպրեսիվ վիճակները, նպաստում է տրամադրությունը կարգավորող նեյրոհաղորդիչների, այդ թվում՝ սերոտոնինի եւ դոֆամինի արտադրությանը։ Հապալասը եւ այլ հատապտուղներ հակաօքսիդանտների հարուստ աղբյուրներ են եւ նեյրոպաշտպանիչ ազդեցություն ունեն, օգնում են պաշտպանել բջիջները եւ նվազեցնել սթրեսից առաջացած բորբոքումները: Բրազիլական ընկույզը սելենի աղբյուր է»,- խորհուրդ է տվել սննդաբանը։

Նա նաեւ նշել է, որ չիայի սերմերը, ընկույզը, արեւածաղկի սերմերը, կտավատի սերմերը եւ այլ ընկույզներ եւ սերմեր առողջ ճարպերի, վիտամին E-ի, ցինկի, մագնեզիումի աղբյուրներ են, որոնք օգնում են օրգանիզմին պայքարել սթրեսի դեմ։ Իսկ լոբին եւ ոսպը հարուստ են երկաթով, որի պակասը կապված է քրոնիկական հոգնածության, դեպրեսիայի եւ խուճապի նոպաների հետ։

Մասնագետը խորհուրդ է տվել նաեւ սննդակարգից ամբողջությամբ հանել գերվերամշակված մթերքները, շաքարավազը եւ ալկոհոլը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է