• Latest news

Օրվա ո՞ր ժամին է կարելի ածխաջրեր օգտագործել

23 հունվարի, 2018  19:35

Ածխաջրերի մեծ քանակությամբ օգտագործումը, հատկապես եթե «արագ» ածխաջրեր են՝ շաքար, սպիտակ հաց, բրինձ կամ մակարոն, չափազանց վտանգավոր է առողջության եւ իրանի համար: Եթե դուք կերակուր եք ուտում, որը մեծ քանակությամբ «արագ» ածխաջրեր եւ քիչ քանակությամբ սննդային մանրաթելեր է պարունակում, որոնք կարող էին դրանց յուրացման պրոցեսն արգելակել, արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակն արագ բարձրանում է: Եթե դուք այս գլյուկոզան ֆիզիկական վարժությունների օգնությամբ չեք այրում, ձեր ենթաստամոքսային գեղձը ստիպված կլինի ավելի մեծ քանակությամբ ինսուլին արտադրել, ըստ որում՝ շատ արագ, որ գլյուկոզայի մակարդակը նորմայի հավասարեցնի: Այս ընթացքում ամբողջ «ավելորդ» շաքարը ճարպի կվերածվի, որը կարող է առողջական մեծ խնդիրներ առաջացնել:

Համարվում է, որ քնելուց առաջ ածխաջրերի օգտագործումն օրգանիզմի համար ավելի վտանգավոր է, քան նախաճաշին նույն քանակությունը: Առաջին հայացքից սա բնական է թվում. օրվա ընթացքում մեր ֆիիզկական ակտիվությունը կարող է ածխաջրերի ավելցուկն այրել՝ դրանք ճարպի պաշարների չվերափոխելով: Իսկ երբ մենք քնելուց առաջ ենք ուտում, քնելու պատրաստվող օրգանիզմը ածխաջրերից ստացվող ավելի քիչ էներգիա է պահանջում:

Բայց արդյոք իրականում այդպե՞ս է:

Բժիշկ Ադամ Քոլինզը եւ University of Surrey-ի նրա գործընկերները ոչ մեծ հետազոտություն են կատարել՝ ստուգելու համար, թե առողջ կամավորների օրգանիզմը առավոտյան եւ երեկոյան ինչպես կհաղթահարի մեծ քանակությամբ ածխաջրեր պարունակող կերակուրը: Դրանից բացի, հետազոտողները պատրաստվում էին պարզել՝ արդյոք օրգանիզմը կարող է ժամանակի ընթացքում ընտելանալ օրվա տարբեր ժամերին ածխաջրերի օգտագործմանը:

Բոլոր մասնակիցներին խնդրել են գրանցել կերած բոլոր ածխաջրերը, այդ թվում՝ մրգերը, բանջարեղենը, մակարոնը, հացը եւ այլն: Առաջին 5 օրերին նրանց խնդրել են իրենց ածխաջրային սննդաբաժնի մեծ մասն ուտել նախաճաշին: Այնուհետեւ մասնակիցները 5 օր նորմալ ռեժիմով են սնվել, որից հետո նրանց խնդրել են եւս 5 օր նախաճաշել ածխաջրերի փոքր պարունակությամբ մթերքներով եւ ընթրել հակառակը՝ բարձր պարունակությամբ մթերքներով: Այդ ընթացքում գիտնականները մշտապես վերահսկել են կամավորների արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը:

Երբ հետազոտողները փորձարկվողների արյան մեջ շաքարի մակարդակը ստուգել են բարձրածխաջրային նախաճաշով 5 օրից հետո, հայտնաբերել են, որ նրանց արյան մեջ գլյուկոզայի միջին մակարդակը կազմել է 15,9 միավոր: Փորձի հեղինակները գրեթե այսպիսի արդյունքներ էլ սպասում էին: Սակայն ցածրածխաջրային նախաճաշերի եւ բարձրածխաջրային ընթրիքների 5 օրից հետո կամավորների արյան մեջ գլյուկոզայի միջին մակարդակը չի աճել, ինչպես սպասում էին, այլ նվազել է մինչեւ 10,4 միավոր:

Գիտնականները եզրակացրել են, որ հիմնական դերակատարում ունի ոչ թե օրվա ժամանակը, որի ընթացքում դուք ածխաջրեր եք օգտագործում, այլ առանց ածխաջրային ժամանակահատվածի տեւողությունը, որը դրան նախորդում է: Եթե նախորդ ածխաջրերից հետո ընդմիջումը մեծ է լինի, ապա ձեր մարմինը դրանք մշակելուն ավելի պատրաստ կլինի: Սովորաբար նման ընդմիջում է գիշերը, որի ժամանակ դուք քնած եք եւ ընդհանրապես ոչ մի բան չեք ուտում: Սակայն հետազոտությամբ ապացուցվել է, որ եթե ածխաջրերի օգտագործման մեջ նման ընդմիջում լինի ցերեկը, ապա նույնպիսի արդյունք կստացվի:

Այսպիսով, կարեւոր չէ, թե դուք երբ եք հատկապես ածխաջրերն օգտագործում՝ նախաճաշին, թե ընթրիքին: Գլխավորը՝ յուրաքանչյուր անգամ սնունդ ընդունելիս օրգանիզմը դրանցով չծանրաբեռնելն է: Եթե դուք գիշերը շատ եք ածխաջրեր օգտագործել, աշխատեք առավոտյան մեծ քանակությամբ չօգտագործել: Իսկ եթե նախաճաշին ածխաջրեր չեք կերել, մի վախեցեք քնելուց առաջ մակարոն ուտել, հատկապես՝ եթե օրն ակտիվ շարժման մեջ եք անցկացրել:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է