• Latest news

Երկաթի մեծ պարունակությամբ սննդամթերքը բարելավում է ուղեղի աշխատանքը

19 հուլիսի, 2018  21:47

Երկաթի մեծ պարունակությամբ սննդամթերքը բարելավում է ուղեղի աշխատանքը՝ նպաստելով ուշադրության եւ հիշողության լավացմանը: Այս մասին նշված է Փենսիլվանիա նահանգի համալսարանի մի խումբ գիտնականների հետազոտության մեջ, որը հրապարակվել է The Journal of Nutrition պարբերականում:

Հետազոտությանը ներգրավվել է անապահով ընտանիքներից 12-16 տարեկան 140 երեխա, որոնք բնակվում են Մահարաշթրա հնդկական նահանգում: Բոլորը հաճախել են նույն դպրոցը: Գիտնականների ընտրությունը պայմանավորված էր անեմիայի բարձր ցուցանիշներով (վիճակ, որը սովորաբար առաջանում է օրգանիզմում երկաթի ցածր մակարդակի պատճառով):

Փորձարկվողներին 2 խմբի են բաժանել: Առաջին խմբում երեխաները սնունդի մեջ օգտագործել են սովորական կորեկ, իսկ երկրորդում ընդգրկվածները՝ երկաթով հարստացված կորեկ: Վեց ամիս հետո երկրորդ խմբի դեռահասների օրգանիզմում գրանցվել է երկաթի բարձր պարունակություն, ինչը դրականորեն է ազդել ուշադրության եւ հիշողության խնդիրների կատարման վրա:

Երկաթի պակասը շարունակում է մնալ համաշխարհային մասշտաբով օրգանիզմում միկրոտարրերի առավել տարածված դեֆիցիտը: Միեւնույն ժամանակ, հետազոտությունների միայն շատ փոքր մասն է նվիրված օրգանիզմում երկաթի պարունակության եւ դեռահասների մոտ կոգնիտիվ ունակությունների զարգացման փոխկապվածությանը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է