• Latest news

Ինչպե՞ս է պետք սնվել օրգանիզմում կալցիումի օպտիմալ մակարդակն ապահովելու համար

11 հոկտեմբերի, 2020  11:25

Կալցիումը շատ կարեւոր միկրոէլեմենտ է մարդու առողջության համար, որը նպաստում է ոսկորների ամրության ապահովմանը, մասնակցում արյան մակարդելիության գործընթացներում, կարգավորում մկանային կծկումները, հորմոնների եւ նեյրոմեդիատորների սեկրեցիան: Էնդոկրինոլոգ Եկատերինա Յանգի խոսքով՝ ճիշտ սննդակարգը կարող է նպաստել օրգանիզմում կալցիումի օպտիմալ մակարդակի պահպանմանը:

«Դա «ամենամեծ» եւ անհրաժեշտ հանքանյութն է օրգանիզմի համար: Ամեն օր մարդուն անհրաժեշտ է կալցիումի 400-1500 միլիգրամ: Կալցիումը շատ է քունջութում, մակում, կտավատում, կանեփում, չիայում, մանանեխում: Այն պարունակվում է նշի, բրազիլական եւ հունական ընկույզի, պնդուկի, գետնանուշի մեջ: օգտակար են նաեւ ընդեղենը, ծովամթերքն ու ձուկը, մասնավորապես, փափկամորթները, ոստրեները, սարդինաները»,-ասել է մասնագետը:

ՌԻԱ Նովոստի-ի հաղորդմամբ՝ բանջարեղենից արժե ուշադրություն դարձնել շաղգամին, գազարին, սխտորին, բոլոր տեսակի կաղամբներին, կանաչեղենին:

Պանիրների սիրահարներին խորհուրդ է տրվում նախընտրել պինդ պանիրներ: Առավել օպտիմալ լուծումը այծի կամ ոչխարի պանիրն է:

Կալցիումը ճիշտ եւ արդյունավետ յուրացնելու համար խորհուրդ է տրվում նաեւ օգտագործել մթերք, որոնք ունեն պոլիչհագեցած ճարպաթթուների, բնական պրեբիոտիկների (օրինակ՝ ինուլին), վիտամին D-ի, C-ի, ինչպես նաեւ մագնեզիումի, պղնձի, ցինկի, մարգանի եւ սիլիցիումի բարձր պարունակություն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է