• Latest news

Ե՞րբ կարող է ընկուզեղենը վնասել օրգանիզմին

9 հունիսի, 2022  21:25

Ընկուզեղենը շատ օգտակար մթերք է, սակայն կան բազմաթիվ գործոններ, որոնք պետք է հիշել։ Օրինակ այն, որ պնդուկը, գետնանուշը, շագանակը, պիստակը, հունական ընկույզը պարունակում են արմավաթթու, որը մեծացնում է թրոմբի առաջացման վտանգը։ Գետնանուշը նաեւ մեծ քանակությամբ էրուկինաթթու է պարունակում, որը թունավոր է սրտամկանի համար, ասել է սննդաբան Օլեսյա Լուկաշենկովան, փոխանցում է «Մոսկվա 24»-ը։

Մասնագետի խոսքով՝ ընկուզեղեն խորհուրդ չի տրվում ուտել աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների սրման, ինչպես նաեւ ենթաստամոքսային գեղձի եւ լյարդի քրոնիկ խանգարումների դեպքում։

«Ընկուզեղենը կարող է խորացնել պսորիազի եւ էկզեմայի հետ կապված վիճակը։ Նրանք, ովքեր պզուկներ ունեն, ավելի լավ է հրաժարվեն գետնանուշից։ Գետնանուշը պարունակում է նյութ, որն ուժեղացնում է մաշկային ճարպի արտադրությունը»,- նշել է սննդաբանը։

Ընկուզեղենի օգտագործումը պատք է սահմանափակել նաեւ հերպեսի հաճախակի հայտնվելու դեպքում, քանի որ դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ արգինին (ամենաշատը պարունակվում է գետնանուշում): Սա անփոխարինելի ամինաթթու է մարդու օրգանիզմում, բայց մեծ քանակությամբ այն նպաստում է հերպեսի գործընթացի ակտիվացմանը եւ ծառայում է որպես նոր վիրուսների համար շինանյութ:

Սննդաբանն ընդգծել է, որ ընդհանուր առմամբ ընկույզ ուտելիս կարեւոր է պահպանել հայտնի կանոնը՝ ամեն ինչ չափի մեջ պետք է լինի։

Մեծահասակին օրական 30 գրամ ընկույզը բավական է։ Ավելի լավ է դա անել օրվա առաջին կեսին։ Ավելորդ քաշ ունեցող մարդիկ չպետք է ամբողջությամբ հրաժարվեն ընկույզից։ Պարզապես պետք է կրճատել դրանց ընդունումը մինչեւ շաբաթական մեկ անգամ:

Երեխաներին խորհուրդ են տալիս ընկույզը շաբաթական մեկ կամ երկու անգամից ոչ հաճախ ուտել։ Բավական է երեք-չորս հատ, ցանկալի է տարբեր տեսակներ։

Եթե երեխան կամ մեծահասակը ալերգիա ունեն ընկուզեղենի նկատմամբ, ապա անհրաժեշտ է ոչ միայն ընկույզը սննդակարգից հանել, այլև դրանով պատրաստված մածուկները, կաթն ու յուղերը։

Փորձագետի կարծիքով՝ ավելի լավ է ընկույզը կեղեւով գնել, որպեսզի շուտ չփչանա։ Բայց կեղեւը պետք է առանց ճաքերի, ջարդվածքների եւ նստվածքի լինի:

«Որպեսզի ընկուզեղենը հնարավորինս օգտակար լինի, անհրաժեշտ է այն թրջել ջրի մեջ 5-6 ժամ: Այնուհետեւ այն պետք է մի քանի անգամ լվանալ։ Դա կօգնի չեզոքացնել լեկտիններն ու ֆիտաթթուն՝ նյութեր, որոնց պատճառով ընկույզներում պարունակվող օգտակար միկրոտարրերը վատ են յուրացվում օրգանիզմի կողմից»,- խորհուրդ է տվել սննդաբանը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է