• Latest news

Գիտնականները պարզել են, թե ինչպես է սպիտակուցի օգտագործումը ազդում կանանց առողջ ծերացման վրա

21 հունվարի, 2024  18:13

Բոստոնի Թաֆթսի համալսարանի նոր ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ միջին տարիքում օրաբաժնում ավելի շատ սպիտակուցներ, հատկապես բուսական ծագման սպիտակուցներ ներառելը կապված է կանանց ավելի առողջ ծերացման հետ:

ԱՄՆ Գյուղատնտեսության նախարարության Ջին Մայերի անվան Մարդու սննդի ընդունման և ծերացման հետազոտությունների կենտրոնի (HNRCA) գիտնականների ուսումնասիրությունը հրապարակվել է American Journal of Clinical Nutrition-ում:

Գիտնականները վերլուծել են Հարվարդի բուժքույրերի առողջության ուսումնասիրության տվյալները․1984-2016թթ․ ընթացքում հարցում է անցկացվել 48000 կին բուժքույրերի շրջանում:

Սննդի օրաբաժինը գնահատելու համար նրանք ուսումնասիրել են հազարավոր հարցաթերթիկներ, որոնք մասնակիցները լրացրել են 4 տարին մեկ՝ 1984-2016 թվականներին: Հետազոտության մասնակիցները գրանցել են, թե որքան հաճախ են նրանք գործածել որոշակի մթերքներ, որոնց հիման վրա էլ  հետազոտողները հաշվարկել են նրանց սպիտակուցի օգտագործումը:

Այնուհետև հետազոտողներն օգտագործել են Հարվարդի համալսարանի սննդամթերքի կազմի տվյալների բազան՝ օգտագործված սպիտակուցի ընդհանուր քանակը հաշվարկելու համար:

Մասնակիցները առողջական վիճակի մասին հարցաթերթիկներ են լրացրել 2014 թվականին, և ուսումնասիրության վերջում՝ 2016 թվականին: 2016 թվականին նրանք նաև հարցաթերթիկ են լրացրել  իրենց հոգեկան առողջության և ֆիզիկական ֆունկցիաների մակարդակի վերաբերյալ:

Հետազոտողները համեմատել են ոչ մի քրոնիկ հիվանդություն չունեցողների սննդի օրաբաժինը այն մարդկանց սննդի օրաբաժնի հետ, որոնք հայտնել են առնվազն մեկ հիվանդության մասին։

Թեև միջին տարիքում ցանկացած տեսակի սպիտակուցի օգտագործումը կապված է ավելի առողջ ծերացման հետ, ըստ երևույթին, բուսական սպիտակուցն ավելի օգտակար ազդեցություն ունի, եզրակացրել են գիտնականները:

1984 թվականին բուսական սպիտակուցը սահմանվել է որպես սպիտակուց, որ ստացվում է՝

  • հացից,
  • բանջարեղենից,
  • մրգերից,
  • պիցցայից,
  • փաթիլներից,
  • հացաբուլկեղենից,
  • կարտոֆիլի պյուրեից,
  • ընկույզից,
  • լոբուց,
  • գետնանուշի կարագից,
  • մակարոնեղենից։

Հետազոտողները պարզել են, որ այն կանայք, որոնք  ավելի շատ սպիտակուց են ստացել այս մթերքներից, 46%-ով ավելի մեծ հավանականություն ունեն առողջ մնալ տարեց տարիքում:

Եվ հակառակը, նրանք, ովքեր իրենց սպիտակուցի մեծ մասը ստացել են  կենդանական աղբյուրներից՝ մսից, կաթից, ձկից, այլ ծովամթերքներից և պանրից, տարիքի հետ 6%-ով ավելի քիչ հավանականություն ունեն առողջ լինելու, պարզել են գիտնականները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է